Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că cei peste 20 de tineri din București, Ilfov sau Călărași se întâlneau și puneau la cale lovituri în case sau în plină stradă. Erau căutați de peste cinci ani.

Oamenii legii spun că, din anul 2009, tâlharii, care acționau cu cagule pe față, au reușit să dea lovituri la persoane importante, precum europarlamentarul Theodor Stolojan (foto), un judecător de la Înalta Curte de Casație si Justiție, mai mulți oameni de afaceri, dar și un ofițer din cadrul IGPR. Greutatea cu care s-a dat de urma tâlharilor a fost cauzată de faptul că nu lucrau ca un grup organizat, ci acționau „la pont”. Adică, în cazul unei persoane. ținta era urmărită și atacată când avea banii asupra ei, iar în cazul unei locuințe, era supravegheat „obiectivul” câteva zile pentru a se putea observa dacă e cineva acasă. „Suspecții sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani”, neau spus oficiali din rândul anchetatorilor.

„Antenele” SRI

Infractorii au intrat în vizorul anchetatorilor în luna decembrie a anului trecut. Trei tineri cu cagule pe față au atacat, înaintea sărbătorilor de iarnă, un tânăr om de afaceri care colecta bani de la mai multe puncte de lucru. În zona pieței „Delfinului”, tâlharii l-au lovit cu o rangă în cap și i-au furat o geantă în care se aflau circa 250.000 de lei. Grav rănit, tânărul a fost transportat la spital și a fost operat. Cazul a fost preluat de Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București. În timpul cercetărilor s-a descoperit că tâlharii au folosit aceeași mașină care a fost văzută și în cazul spargerii casei lui Theodor Stolojan, din anul 2013. Întrucât modul de operare semăna și cu alte cazuri rămase, până atunci, cu autor necunoscut, s-a apelat la sprijinul Serviciului Român de Informații (SRI).

S-a aflat, astfel, că unii dintre atacatori erau din orașul Pantelimon, județul Ilfov. Apoi, s-a trecut la urmărirea și monitorizarea lor. Așa au fost descoperiți și ceilalți tâlhari și spărgători care locuiesc în București și în județul Călărași.

Bani și bijuterii

Oamenii legii ne-au povestit că tâlharii, deși nu acționau în grup organizat, se cunoșteau între ei. Se întâlneau și stabileau care și cum să dea lovitura. Aveau „în dotare” unelte de forțat ușile sau ferestrele, sprayuri lacrimogene și arme albe, precum săbii sau cuțite. Unii dintre ei fac parte din „Clanul Mogoș”, renumit îmn Pantelimon. „Sunt rude mai tinere din diferite clanuri. O parte dintre ei au fost cercetați pentru fapte asemănătoare”, ne-a explicat un anchetator.

Procurorii bucureșteni au probe care indică 38 de furturi și tâlhării comise de infractori. Ieri dimineață, au fost căutate 29 de persoane. O parte sunt autori, iar alții martori. La cele 29 de adrese percheziționate au fost găsite importante sume de bani, bijuterii și ceasuri. Valoarea bunurilor e de circa 600.000 de lei. Din casa lui Theodor Stolojan hoții au furat bani și bijuterii de câteva mii de euro.