Ionuț Lupescu (49 de ani) și Răzvan Burleanu (33 de ani) sunt principalii favoriți la câștigarea alegerilor pentru șefia Federației Române de Fotbal.

Actualul președinte de la „Casa Fotbalului” va încerca să-și consolideze funcția în care a fost propulsat neașteptat în 2014, iar contracandidatul său speră să ajungă într-o zonă pe care o cunoaște ca pe propriile-i buzunare. Lupescu a fost director general al FRF, în perioada 2005 – 2011, apoi a plecat să lucreze la UEFA.

FOTO: Ionuț Lupescu

În campanie, fără tam-tam

Există un contrast între cei doi candidați, din mai multe puncte de vedere. Burleanu n-a avut legături cu fotbalul și dă impresia că nu înțelege fenomenul nici după patru ani de mandat, în timp ce Lupescu a fost component al „Generației de Aur”. Conștient că este perceput ca un intrus în fotbal, șeful de la „Casa Fotbalului” a intrat în campania electorală pe ușa din dos. Burleanu n-a organizat un eveniment de presă și a încercat să puncteze eficient.

El a avut mai multe întâlniri cu votanții, pe care a încercat să-i câștige cu mici atenții. La jumătatea acestei luni, șefii AJF-urilor (Asociațiile Județene de Fotbal) au fost invitați la o chermeză camuflată într-un simpozion de lucru, iar mulți dintre cei prezenți au povestit că majoritatea votanților l-au asigurat pe Burleanu că se poate baza pe ei.

Pe ce echipă se bazează „Kaiserul”?

De partea cealaltă, Lupescu și-a început campania într- o perioadă în care adversarul său și-a cam încheiat-o. Fostul fotbalist și-a pus la punct o lansare fastuoasă și-a avut lângă el nume grele ale fotbalului românesc. E drept, pe lângă Lupescu s-au afișat Mircea Sandu și Adalbert Kassai, personaje dintr-o epocă ce părea apusă. Lupescu n-a anunțat cine va face parte din echipa sa, dacă va câștiga. „Kaiserul” a explicat că nu vrea să expună pe nimeni, deocamdată. Tocmai pentru că nu era sigur de resorturile pe care le are Burleanu.

Un trio formidabil la „Casa Fotbalului”

În schimb, Burleanu vrea să continue alături de Radu Vișan (secretar general) și Gabriel Bodescu (secretar general adjunct), oameni alături de care a gestionat timp de patru ani dezastrul fotbalului românesc, totul culminând cu ratarea calificării la Campiontul Mondial găzduit de Rusia, în acest an.

 FOTO: Răzvan Burleanu

Prunea va fi om de bază

Cu siguranță, Florin Prunea, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Ionuț Lupescu, își va găsi un loc în conducerea FRF, în cazul în care „Kaiserul” se va impune la alegeri. Interesant este că Gică Popescu, dușman de tradiție al lui Lupescu, în perioada în care „Baciul” candida împotriva lui Mircea Sandu, a devenit, acum un aliat. De asemenea, de partea fostului mjlocaș central mai sunt Gică Hagi și Dan Petrescu, prieteni la cataramă cu Popescu. Lupescu și-a găsit un aliat și în Florin Răducioiu. Cei doi au crescut în curtea echipei Dinamo, s-au ceratat atunci când „Kaiserul” a trecut de partea lui Sandu, iar acum sunt în aceeași barcă.