Lungul drum al testele de salivă către școli. Organizată în regim de urgență de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC), achiziția de teste de salivă necesare testării elevilor și personalului didactic, licitație realizată prin procedura de achiziție directă, s-a blocat după desemnarea câștigătorilor.
”Dezbaterea” apărută între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Ministerul de Interne, Ministerul Învățământului și sindicatele din învățământ, personalul didactic refuzând realizarea testării elevilor, pare că ar fi cauza blocării testării, cauza este alta.
Testele de salivă nu au fost distribuite nici până acum către școli
Testele de salivă nu au fost distribuite nici până acum către școli, momentan fiind semnate doar 4 contracte de distribuire între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și furnizorii care au câștigat licitația prin negociere directă, organizată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC).
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului de Interne a transmis o informare de presă în care scrie că „primele firme au raportat întârzieri în ceea ce privește livrarea acestor produse”.
Astfel, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului de Interne, dorește să infirme informațiile apărute public prin care testele de salivă pentru elevi nu ar putea fi livrate pentru că Ministerul de Interne nu are bani să le achite.
„Până în acest moment, la nivelul IGSU au fost deja semnate 4 contracte subsecvente pentru furnizarea de astfel de produse, urmând ca sosirea acestor dispozitive să se facă etapizat, în perioada imediat următoare”, se mai precizează în comunicatul DSU.
Problema este rezolvată! Distribuția este organizată, lipsesc doar teste de salivă
Reprezentanții departamentului condus de secretarul de stat Raed Arafat mai spun: „Totodată, contractarea testelor de salivă se va realiza treptat, în funcție de utilizarea și consumul acestora în unitățile de învățământ. Din punct de vedere logistic, testele de salivă, odată ajunse se vor distribui în cel mai scurt timp inspectoratelor școlare, pentru ca mai apoi acestea, pe baza metodologiei realizate de Ministerul Sănătății să fie distribuite în unitățile de învățământ din țară”.
Sursele noastre spun că una dintre cele trei firme, Viggo Fashion International SRL (5 milioane de teste de saliva), MEDPARK B.V. (3 milioane de teste), EVA HEALTHCARE SRL (1 milion de teste), care au fost desemnate câștigătoare pentru Lotul I, nu mai răspunde solicitărilor autorității și o altă firmă are probleme legate de aducerea testelor în țară din cauza costurilor logistice mari și crizei din transport, marfa fiind blocată într-un terminal.
Documentul de atribuire, prezentat în faza de negociere directă către ofertanți, prevede că „livrarea se va asigura pe cheltuiala ofertantului declarat câștigători și semnatar al contractului subsecvent, iar contravaloarea acestor costuri va fi inclusă în prețul ofertat”.
Urgență în livrare și nu prea. Testele de saliva nu au ajuns încă în depozitele IGSU
Potrivit documentului de atribuire prin negociere directă publicat de ONAC, „Termenul de livrare ofertat va curge de la data intrării în vigoare a contractului subsecvent, respectiv de la data constituirii garanției de bună execuție”. Contractul subsecvent este contractul semnat cu IGSU, după câștigarea licitației.
Potrivit documentului, termenul de livrare este de 1-5 zile pentru testele din Lotul 1, de la data semnării contractului subsecvent cu IGSU și după ce a fost făcută garanția de bună executare. Pentru lotul 2, termenul de livrare este de 6-10 zile de la îndeplinirea acestor condiții, iar pentru lotul 3, termenul este de 11-15 zile.
Din comunicatul trimis, citat de Edupedu.ro, aflăm că din cele 4 contracte, doar unul, pentru primul lot, are depusă și garanția de bună execuție, moment din care firma are la dispoziție maximum 5 zile pentru a distribui testele în școli. În prezent toți furnizorii sunt în termen, a explicat purtătorul de cuvânt al IGSU, Adrian Marin.
Amintim că la Lotul 1 au câștigat 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei, la Lotul 2 au câștigat 4 firme care vor distribui 11,1 milioane de teste de salivă în valoare totală de 113 milioane de lei și 3 firme au câștigat Lotul 3, care numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei.
Nu toate companiile declarate câștigătoare au fost chemate să semneze contractele de livrare a testelor
Astfel, din cele 10 firme câștigătoare doar patru au semnat contractele, și conform datelor noastre și celor declarate de purtătorul de cuvânt al IGSU, Adrian Marin, doar o companie ar putea livra testele de salivă contractate, în acest moment.
Interesant este că nu toate companiile desemnate câștigătoare pe cele trei loturi au fost invitate să semneze contractele subsecvente, deși acestea afirmă că ele au capacitatea de plată a garanției de bună execuție și produsele se află pe stoc intern în depozitele lor. Până acum nu am putut contacta toate cele 10 firme pentru a afla situația exacta a acestora.
Reamintim că totalul de teste care ar trebui să ajungă în școli este de 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus inițial că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I.