Lungul drum al bugetarului către mediul privat

Lungul drum al bugetarului către mediul privat

Angajaţii statului fără o specializare căutată şi în privat se vor putea reprofila mai greu. Le rămâne alternativa unui serviciu cu jumătate de normă sau emigrarea.

Bugetarii care, nemulţumiţi de reducerea cu 25% a salariilor, vor să-şi caute un loc de muncă în mediul privat se vor lovi de un zid ridicat chiar de calitatea lor de angajaţi ai statului. Aşa susţin specialişti în Resurse Umane, în opinia cărora, această experienţă profesională este văzută de patroni ca un "handicap".

Urmarea: oamenii vor fi nevoiţi să accepte salarii mai mici decât cele de pe piaţă sau să ia totul de la zero, ca şi cum ar fi proaspăt absolvenţi. Asta, în cazul în care vor avea norocul să găsească un loc de muncă în a - ceastă perioadă de criză, în care puţine companii mai fac angajări.

Privilegiaţii sistemului: medicii, contabilii sau IT-iştii

Specialiştii le dau şanse ceva mai mari celor care au o specializare "la mare căutare" şi în privat: medici, profesori, contabili, finanţişti, IT-işti sau jurişti. Există totuşi câteva soluţii şi pentru ceilalţi, susţin, ceva mai optimişti, recrutorii contactaţi de EVZ, în cadrul campaniei "Viaţa la -25%".

Potrivit acestora, o parte din tre ei se vor putea "integra" pe piaţa privată a muncii, cele mai la îndemână fiind poziţiile administrative (pentru cei care au făcut muncă de birou), însă în trei sau chiar patru ani.

Apoi, există şi varianta de a lucra în străinătate, pe salarii mult mai mari. Iar, dacă vor dori să rămână în continuare în in stituţiile publice, pot opta pentru în că un job cu jumătate de normă ca să-şi sporească veniturile.

"ÎNARMAŢI CU RĂBDARE"

Primul job la patron poate însemna salariu mai mic şi poziţie de începător

Specialiştii în recrutare îi sfătuiesc pe bugetarii aflaţi în căutarea unui loc de muncă în mediul privat "să se înarmeze cu răbdare", pentru că nu le va fi foarte uşor. Asta, ţinând cont nu doar de criză, ci şi de miile de "şomeri specialişti", care provin din mediul privat şi îşi aşteaptă rândul la un job.

"Din păcate, angajaţii statului intră în competiţie cu tara asta de bugetar, aşa că sunt dezavantajaţi din start faţă de un adversar din privat. Chiar dacă are aceeaşi experienţă, tot cel din privat va primi jobul, pentru că un patron român preferă să angajeze un om despre care ştie sigur că poate face faţă politicilor şi ritmului de muncă din privat şi că nu taie frunză la câini", e de părere Ariel Ungureanu, recruitment partner la compania de resurse umane Reframe Attitude.

Salariu negociat după un an

Având în vedere că "pornesc cu acest handicap direct", spune Ungureanu, bugetarii trebuie să fie foarte bine pregătiţi la interviu, dar să se şi aştepte să primească un salariu mai mic decât cel al pieţei.

"Vor trebui să stea un an pe un astfel de salariu, până îi vor dovedi patronului că sunt competenţi. Unii chiar vor trebui să accepte să o ia de la zero, pe poziţii de începător, ca absolvenţii de facultate.

Spre exemplu, un medic se va putea angaja la o companie farmaceutică pe un salariu mai mare decât cel de la stat, însă mai mic decât cel acordat în privat pe aceeaşi funcţie. Aşa va fi pentru toţi bugetarii", explică specialistul.

Şi Anca Deleanu, consultant Talent Research&Market Capability la firma de recrutare Catalyst, consideră că nu le va fi prea u şor şi îi sfătuieşte pe bugetari să ai bă răbdare.

"E recomandabil ca persoanele în cauză să se înarmeze cu răbdare şi să se pregătească pentru a face faţă unui loc de muncă unde performanţa individuală este foarte importantă şi influenţează siguranţa jobului", explică Deleanu.

"Vor pleca oamenii buni"

Cât despre domeniile spre care angajaţii statului se pot îndrepta în privat, acestea depind foarte mult de "ce ştie fiecare să facă", spune Ungureanu, care marjează pe meseriile recunoscute peste tot: medic, dascăl, contabil, IT-ist, finanţist.

Şi Deleanu consideră că "depinde foarte mult de experienţa anterioară a persoanei respective: unele posturi au un echivalent în mediul privat (medicii, contabilii), altele cer o reorientare sau intrarea pe un post de entry level".

Cert e faptul că primii care-şi vor găsi un loc de muncă şi, din acest motiv, vor fi tentaţi să părăsească sistemul bugetar vor fi tot angajaţii buni, arată recrutorii.

"Dacă vor pleca oameni din sistem, ca urmare a reducerilor salariale, aceştia vor fi exact aceia care muncesc. O să iasă acum toţi oamenii buni, care vor primi oferte bune din privat, mai ales cei care au deja conexiuni cu firme private. Peste trei ani va scădea clar calitatea serviciilor de la stat", rezumă Ariel Ungureanu dinamica migrării către privat.

SFATURI

Succesul unui interviu, pregătirea pentru privat

Pentru un angajat care a lucrat până acum într-o instituţie a statului, găsirea unui loc de muncă presupune mai multe eforturi în comparaţie cu cele pe care ar trebui să le depună un fost angajat în privat. Asta pentru că un bugetar trebuie, mai întâi, să se informeze în privinţa ce rin ţelor din mediul privat, a sistemului de lucru şi a programului, ca să poată anticipa ce i se va cere.

"Bugetarul trebuie să ştie cum să-şi adapteze punctele forte la mediul privat pentru a le «vinde» apoi unui recrutor, la un interviu de angajare", explică specialiştii.

Aplicaţi la cât mai multe joburi disponibile

"Soluţia găsirii unui job în mediul privat cuprinde documentarea despre modul de funcţionare a unei firme, despre rolurile existente şi oportunităţile de pe piaţă, dar şi perfecţionarea unor abilităţi, construirea unui CV şi aplicarea susţinută la joburi", arată recrutorul Anca Deleanu.

Cu alte cuvinte, CV-ul trebuie adaptat la ceea ce se aşteaptă să găsească un patron, iar înainte de a merge la un interviu, angajatul de la stat trebuie să aibă "tolba" plină nu doar cu informaţii legate de firmă, ci şi cu explicaţii convingătoare privind motivele pentru care alege acea firmă, mai spun recrutorii.

Aceştia au şi câteva sfaturi utile pentru bugetarii care merg la un interviu:

  • să nu întârziaţi;
  • să folosiţi o strângere fermă a mâinii;
  • să nu vorbiţi prea mult şi să ascultaţi cu atenţie recrutorul;
  • să nu minţiţi în legătură cu experienţa profesională;
  • să nu vă arătaţi disperarea şi să nu întrebaţi din start de salariu;
  • să nu vă bârfiţi fostul şef. 

"E nevoie de perfecţionarea abilităţilor cerute în mediul privat, dar şi de aplicarea susţinută la joburi." ANCA DELEANU, recrutor  Citiţi mâine în EVZ

Ponturi pentru o vacanţă ieftină. Cu 1.000 de lei poţi petrece 4 zile pe litoralul nostru sau în străinătate.

Aşteptăm întrebările şi poveştile dv. la adresa viatalaminus25lasută@evz.ro sau la numărul 021.202.20.00.

Ne puteți urmări și pe Google News