Evenimentul Zilei > International > Lungu îl dă afară pe ambasadorul SUA. Totul a pornit de la condamnarea a doi homosexuali la 15 ani de închisoare
Lungu îl dă afară pe ambasadorul SUA. Totul a pornit de la condamnarea a doi homosexuali la 15 ani de închisoare

Lungu îl dă afară pe ambasadorul SUA. Totul a pornit de la condamnarea a doi homosexuali la 15 ani de închisoare

LUSAKA: Președintele Zambian, Edgar Lungu, vrea ca ambasadorul SUA să părăsească țara, după ce diplomatul a criticat statul african pentru condamnarea a doi homosexuali la 15 ani de închisoare.

„Am depus o plângere oficială la guvernul american și așteptăm răspunsul SUA, pentru că nu dorim astfel de oameni în mijlocul nostru”, a declarat domnul Lungu duminică în cadrul unei emisiuni difuzate la TV ZNBC. „Vrem să plece!”
Ambasadorul SUA, Daniel Foote, a declarat luna trecută că este „îngrozit” după ce înalta instanță i-a condamnat pe cei doi bărbați și a solicitat guvernului să reconsidere legile care pedepsesc grupurile minoritare.
Decizia a fost deosebit de tulburătoare, deoarece „oficialii guvernamentali pot fura milioane de dolari din fonduri publice fără a risca urmărirea penală”, a declarat ambasadorul Foote.
SUA oferă Zambiei un ajutor anual în valoare de 500 de milioane USD, potrivit domnului Foote.
„Spunem un mare nu homosexualității”, a declarat Lungu în comentariile difuzate de Sky News, cu câteva zile mai înainte.
„Dacă faceți legătura dintre așa ceva și ajutorul pe care îl acordați, dacă așa aveți de gând să dați un ajutor, atunci mă tem că vestul ne poate lăsa în pace, în sărăcia noastră. Iar noi vom continua să trăim de pe o zi pe alta și să înfruntăm dificultățile noastre.”