Luna Albastră din acest weekend este extrem de rară şi înfricoșătoare. Morţii ar trebui să-i viziteze pe cei vii

Sursa foto Arhiva EVZ

În seara zilei de 22 august 2021, dacă cerul va fi senin, vom putea vedea Luna Albastră, un fenomen astronomic destul de rar.

Dacă veţi privi cerul pe 22 august puteţi vedea o lună plină mai luminoasă decât de obicei, aparent de culoare albastră, numită Luna Albastră. Termenul nu are legătură cu nuanța astrului ceresc.
Există două definiții diferite pentru acest fenomen. Luna Albastră Sezonieră este a treia lună plină a unui sezon astronomic care are patru luni pline. Iar Lună Albastră Lunară este a doua lună plină într-o lună calendaristică cu două luni pline. Luna plină din 22 august 2021 este o lună albastră sezonieră

„Luna albastră” de Halloween, fenomen rar şi  „înfricoşător”

Ultima a fost pe 31 octombrie 2020, când o stranie Lună Albastră a luminat cerul nopții chiar de Halloween. Dar există o definiție mai puțin cunoscută, datând din 1528, care se aplică celei de-a treia luni pline dintr-un sezon cu patru luni pline, potrivit NASA.
În general, fiecare sezon are trei luni pline. Vara lui 2021, care a început pe 20 iunie și se termină pe 22 septembrie, are patru luni pline (24 iunie, 23 iulie, 22 august și 20 septembrie). Lunile albastre sezoniere sunt mai puțin frecvente, apar aproximativ o dată la doi-trei ani. Ultima a fost pe 18 mai 2019, iar următoarea nu va străluci până pe 19 august 2024.

Luna acestui weekend va atinge maximul la 8:02 dimineața, duminică, dar va apărea timp de aproximativ trei zile, de vineri seara (20 august) până luni dimineață (23 august), având un „weekend cu Lună Plină Albastră”, a raportat NASA. Pentru a găsi ora locală a răsăritului și a apusului lunii, accesați timeanddate.com.

Luna plină a lui august nu va părea de fapt chiar albastră, ci va fi în albul său fantomatic obișnuit. Cu toate acestea, este posibil ca ea să pară albastră. Acest lucru se poate întâmpla atunci când particulele ridicate în atmosferă, cum ar fi cele dintr-o puternică erupție vulcanică ar putea face luna să pară albastră de pe Pământ.

Luna plină a lunii august este cunoscută sub numele de Sturgeon Moon

Cel puțin asta scrie în Almanahului Fermierilor din Maine, care a publicat pentru prima dată numele lunilor pline în anii 1930, a raportat NASA. Triburile algonquin din America de Nord ar fi numit aceasta Luna Sturionului, deoarece acești pești erau abundenți în Marile Lacuri în această perioadă a anului, mai arată almanahul. Un alt nume algonquin pentru această lună este Luna de porumb verde.

Alte evenimente asociate cu luna plină a lunii august includ festivalul hindus Raksha Bandhan, care sărbătorește legătura dintre frați și surori; sărbătoarea Nikini Poya din Sri Lanka, care comemorează primul conciliu budist în urmă cu 2.400 de ani; și Festivalul Hungry Ghost Moon din China, când fantomele și spiritele, inclusiv cele ale membrilor familiei decedați, ar trebui să viziteze pe cei vii, scrie livescience.

Formula predicțiilor din Almanahul Fermierilor este secretă

Almanahul Fermierilor (fondat în 1818) și Almanahul Fermierilor Vechi (fondat în 1792) sunt două dintre cele mai populare almanahuri rămase. Primul oferă predicții meteo pe termen lung, făcute cu doi ani înainte.  Ambele publicații susțin că au o rată de precizie de aproximativ 80%.

Predicțiile lor sunt produsele unor formule matematice de top secret care iau în considerare lucruri precum activitatea petelor solare, acțiunea mareelor ​​și poziționarea planetară.

Sandi Duncan, editorul director al Almanahului Fermierilor, spune că formula este secretă, nici ea nu o știe. Formula Almanahului este încredințată unei singure ființe vii şi este trecut cu pseudonimul „Caleb Weatherbee”.

Editorii Almanahului păstrează secret tot ceea ce privește adevărata identitate a lui Caleb. De fapt, singurul lucru pe care sunt de fapt dispuși să îl confirme este că el există. „Este o persoană reală”, spune Duncan. „Nu vrem să anunțăm pe toată lumea care este numele său real. Are o slujbă importantă, așa că trebuie să ne asigurăm că poate continua să o facă”.