În urmă cu câteva momente, în jurul orei 14.55, Lumina Sfântă s-a aprins la Mormântul Sfânt din Ierusalim. Patriarhul Ierusalimului a ieșit imediat după pentru a împărtăși lumina credincioșilor.
Mii de oameni au fost martori și anul acesta la aprinderea Luminii Sfinte, de la Mormântul Sfânt din Ierusalim. Momentul aprinderii Luminii Sfinte este considerat un miracol, ce are loc în fiecare an de Paște, la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare.
Lumina Sfântă s-a aprins în jurul orei 14.55, iar în jurul orei 14.48, Patriarhul Ierusalimului s-a pregătit să intre în mormânt cu cele 33 de lumânări. Luminile din biserică au fost stinse.
Lumina Sfântă s-a aprins
Deasupra Sfântului Mormânt, se spune că se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.
Lumina Sfântă urmează să fie adusă la noi în țară de la Ierusalim sâmbătă seara, în jurul orei 18,30, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. Ea va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.
Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române, potrivit HotNews.ro.
Restricții pentru credincioșii care iau Lumina Sfântă
Zilele trecute, un scandal uriaș s-a iscat la vârful bisericii după ce Israelul a impus restricții drastice pentru sărbătorile de Paște la Ierusalim. Doar 1.800 de persoane, inclusiv preoți au putut participa la Ceremonia Focului Sfânt de sâmbătă, în Biserica Sfântului Mormânt, potrivit poliției.
Biserica Ortodoxă Greacă a criticat măsura și a îndemnat credincioșii să participe la eveniment, indiferent de restricțiile impuse. În anii trecuți, aproximativ 10.000 de credincioși, cu lumânări aprinse în mână, au umplut biserica, iar mulți alții s-au înghesuit pe aleile din jurul orașului vechi.
„În acest an, după multe încercări făcute cu bunăvoință, nu reușim să ne coordonăm cu autoritățile israeliene, deoarece acestea impun restricții nerezonabile în ceea ce privește accesul la Sfântul Mormânt, mai mult decât anul trecut. Așa cum Patriarhia a afirmat clar în declarația noastră de acum două zile, vom ține ceremonia așa cum se obișnuiește de două milenii și îi invităm pe toți cei care doresc să se închine alături de noi.
Cu acest lucru clarificat, lăsăm autoritățile să acționeze așa cum vor. Bisericile se vor închina liber și o vor face în pace", a declarat Elder Dragoman, preot arhimandrit.