Lumea, pe baterii Li-Ion. Litiul, El Dorado strategic al viitorului

Lumea, pe baterii Li-Ion. Litiul, El Dorado strategic al viitorului

Importanța litiului este crucială pentru noile tehnologii, de la telefoane mobile, la mașinile electrice, în noua tranziție energetică

Bolivia, una din cele mai sărace țări din America Latină, dispune de una din cele mai mari rezerve mondiale de litiu.

Această importantă resursă, ascunsă sub crusta de sare din deșertul salin Uyuni, este prezentată ca o adevărată comoară, capabilă să transforme țara într-o Arabie Saudită a litiului, notează centrul francez Cairn.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la lansarea sa în 2008, proiectul de exploatare a acestui metal alcalin a atras ca magnetul.

Acest interes se bazează în special pe creșterea exponențială a pieței bateriilor de litiu, utilizate în special la construcția de vehicule electrice care le vor înlocui în viitorul apropiat pe cele cu motoare diesel sau pe benzină.

Implementarea unui proiect de exploatare a acestei resurse strategice plasează Bolivia în centrul strategiilor politice și industriale, precum și a intereselor economice puternice.

La aproape 4.000 de metri deasupra nivelului mării, în deșertul andin din Uyuni, baletul camioanelor din jurul iazurilor miniere este continuu: cu unul dintre cele mai mari zăcăminte de litiu din lume, Bolivia este pregătită să facă pasul exploatării industriale, în timp ce cererea globală explodează.

Bolivia face parte din „triunghiul litiului”, împreună cu Chile și cu Argentina, doi din cei mai mari producători ai „aurului alb”, alături de Australia și de China.