Evenimentul Zilei > Horoscop > Lumea, o iluzie? Cosmosul, un miraj? Rețeaua cosmică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Lumea, o iluzie? Cosmosul, un miraj? Rețeaua cosmică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Lumea, o iluzie? Cosmosul, un miraj? Rețeaua cosmică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Conjunctura dă semnale că poţi să tragi concluzia că de azi lucrurile încep sa meargă spre bine, la serviciu, acasă, în relaţiile sociale. Încearcă să păstrezi direcţia aceasta benefică. Nu te grăbi să iei o hotărâre sau să schimbi ceva din rutina vieţii tale.

7 aprilie

 

Lumea, o iluzie? Cosmosul, un miraj? Rețeaua cosmică. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 7 aprilie s-au născut:

Siddhartha Gautama Budha – întemeietor de religie. Este interesant că Budha nu a lăsat, sau a dictat direct, sau prin mijloace divine, vreo carte. El nu a dorit să fie sfânt, adulat şi divinizat! Pur şi simplu a ajuns la înţelepciune, la o înţelegere a naturii şi a naturi umane care i-a dictat cursul vieţii! Sigur, în orice hotel din India, sau Tibet o să găsiţi pe noptieră „The Teaching of Buddha” dar acestea sunt, de fapt, povestiri despre viaţa şi faptele lui Budha. O să mai revin pentru că este un subiect fascinant, despre puterea exemplului bun!

Francis Ford Coppola – mare, dar mare regizor de film şi producător american, născut în Detroit, astăzi aproape un oraş-fantomă. Pentru mine rămâne în primul rând regizorul inspirat şi agresiv, un adevărat nativ din Berbec, cel care a dat viaţă filmelor nemuritoare: „The Apocalypse Now” şi, mai ales, „The Godfather„. Ca un adevărat Berbec, Coppola are „trei porunci”: „1. Scrie singur scenariul sau regizează un scenariu original. 2. Foloseşte la filmări ultima tehnologie în domeniu. 3. Fă rost de bani şi produ singur filmul!”

Ravi Shankar, Pandit Ravi Shankar – muzician, cântăreţ indian din sitar pe care îl pomenim astăzi. A avut o mare influenţă în Europa şi America în a doua jumătate a secolului XX. A adus muzica indiană, filozofică, dar sentimentală, în atenţia multora. De exemplu a concertat cu Yehudi Menuhin şi a avut o largă şi benefică influenţă asupra grupului „Beatles” care a inclus efecte de sitar în unele melodii ale celebrului grup pop britanic.

James Gardner – actor american, binecunoscut pentru serialul western, uşor comic, „Maverick” şi apoi „The Rockford Files”.

Joel Robuchon – ei bine, un adevărat şef al şefilor. Bucătar! Mare, foarte mare! A existat bucătărie şi înaintea lui Jamie Oliver! A primit în anul 1989 titlul de „Chef of the Century”. A operat, până în anul 2018, anul săvârșirii din această viață, o reţea de restaurante în Hong Kong, Las Vegas, London, Macau, Monaco, Paris, Taipei şi Tokyo. A fost subiectul mai multor filme, unul cu Louis de Funes.

Amza Pellea – astăzi pomenim un mare om, un mare actor. Cunoscut publicului mai ales prin rolul lui Nea Mărin, olteanul şiret şi inteligent, mereu mirat de paradoxurile vieţii pe dos pe care o trăia. Cunoscut peste hotare pentru rolul din „Mihai Viteazul„, dar vocea a fost a lui Emanoil Petruţ.

Mircea Danieluc – să-i spunem La mulţi ani, îşi sărbătoreşte cel de al 78 an de viaţă şi peste douăzeci de filme regizate – o carieră de excepţie de regizor, actor, dramaturg şi scriitor. Pe mine m-au impresionat în mod deosebit „Cursa” din anul 1975 – primul lui film tare şi celebrul „Glissando” din 1984. Filmele, numeroase, făcute după lovitura de stat sunt, poate, mai bune, dar nu au fost distribuite. Cine să le vadă, prostimea, gândacii de bucătărie?

 

Pe 7 aprilie sunt Sfinţii: Gheorghe Mărturisitorul, Caliopie, Achilina şi Rufin diaconul. În „Kalendarul” vechi, al poporului român, nimic de semnalat, nimic de sărbătorit.

 

În ultimele decenii, astronomii au început să vorbească despre structura pe scară largă a Universului nostru ca despre o rețea cosmică. Această mare rețea oferă scheletul universului nostru. Structura sa este compusă din materie vizibilă (sub formă de miliarde de galaxii și cantități mari de gaze), materie și energie neagră, iar golurile gigantice se presupune că se află între pereții rețelei. Anterior, astronomii au spus că au cartografiat părți ale rețelei cosmice folosind quasarele îndepărtate și luminoase drept repere.

La 18 martie 2021, o echipă internațională de astronomi a publicat  un nou studiu în revista Astronomy & Astrophysics, prezentând o imagine a unei bucăți din rețeaua cosmică – fără a utiliza quasare luminoase – pentru prima dată. Au făcut-o reușind să capteze lumina grupurilor de stele și galaxii care au fost împrăștiate de filamente de gaz, în rețea.

Aceasta este lumina de la aproximativ două miliarde de ani după Big Bang, evenimentul prin care se crede că a început universul nostru, au spus acești astronomi.

Studiul lor face parte din ceea ce ei numesc MUSE Extremely Deep Field, numit pentru instrumentul MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer), pe care l-au folosit pe parcursul a șase nopți (între august 2018 și ianuarie 2019) montat pe Telescopul foarte mare din nordul Chile. Se uitau la faimosul câmp Hubble Ultra Deep – o imagine uimitoare a unei mici pete de cer, situată în direcția constelației sudice Fornax – imagine obținută între septembrie 2003 și ianuarie 2004.

Această imagine originală Hubble arată aproximativ 10.000 de galaxii. Noul studiu MUSE arată același petic de cer, împreună cu filamente vizibile ale rețelei cosmice. Astronomul Roland Bacon de la Centre de Recherche Astrophysique de Lyon din Franța a condus echipa care a făcut aceste observații. Acești oameni de știință au spus în lucrarea lor:

Galaxiile se formează din filamente cosmice mari de gaz și materie întunecată, care sunt delimitate de galaxii luminoase masive. Se crede că galaxiile mai mici se adună cu galaxiile masive din aceste filamente, dar sunt prea slabe pentru a fi observate. Cu MUSE Extremely Deep Field, o observație MUSE de 140 de ore în Hubble Ultra-Deep Field, Bacon și colab. am descoperit emisia Ly-alfa difuză extinsă de la redshift 3.1 la 4.5, urmărind filamentele cosmice pe scări de mai mulți megaparseci.” 1 megaparsec = 3.260.000 ani lumină.

Studii multiple anterioare acestui studiu sugerează o structură de tip rețea pentru universul nostru, la o scară foarte mare. Imaginea din titlu – dintr-un studiu din anul 2020 – este generată de computer. Acesta sugerează că distribuția materiei întunecate în univers, împreună cu materia obișnuită, ia forma unei rețele cosmice.

Echipa a declarat că observațiile lor au arătat că, potențial, mai mult de jumătate din lumina împrăștiată din imaginea lor nu provine din surse mari radiante, cum ar fi galaxii strălucitoare sau quasari, ci dintr-o mare de galaxii nedescoperite anterior, cu luminozitate foarte mică, care sunt mult prea slabe pentru a fi observate individual. Ei au spus într-o declarație:

”Rezultatele întăresc ipoteza că tânărul univers ar fi format din un număr mare de grupuri mici de stele proaspăt formate.”

Co-autorul studiului Joop Schaye de la Universitatea Leiden din Olanda a spus:

”Credem că lumina pe care o vedem provine în principal din galaxii tinere, fiecare conținând de milioane de ori mai puține stele decât propria noastră Cale Lactee. Astfel de mici galaxii au fost probabil responsabile de sfârșitul întunericului comic , când la mai puțin de un miliard de ani după Big Bang, universul a fost iluminat și încălzit de primele generații de stele, stelele primordiale, gigantice albastre.”

Co-autorul Michael Maseda, de asemenea de la Observatorul Leiden, a adăugat :

”Observațiile MUSE nu numai că ne oferă o imagine a rețelei cosmice, ci oferă și noi dovezi ale existenței galaxiilor extrem de mici care joacă un rol crucial în modelele universului timpuriu.”

Acești astronomi au spus că ar dori să observe, prin aceiași metodă, zone mai mari din rețeaua cosmică. De aceea, lucrează pentru a îmbunătăți instrumentul MUSE astfel încât să ofere un câmp vizual de două până la patru ori mai mare.

 

Pe ”Dimineața Astronomilor” s-a discutat mult despre rețeaua cosmică. Toți astronomii prezenți, fără excepție, au criticat metoda și rezultatele. Și au dreptate, nu te poți baza pe un lucru ipotetic și nedovedit științific, cum ar fi materia întunecată și energia neagră, pentru a enunța altă ipoteză, o altă presupunere. ”Sunt canalele marțiene ale lui Schiaparelli” a exclamat un astronom din Marea Britanie referindu-se la celebra iluzie optică.

Discuția continuă și la ora această. Dar ceva foarte neliniștitor a ieșit la suprafață. Folosirea inteligenței artificiale în observațiile astronomice a dus la un paradox, sau ceva mult mai grav. Sunt pline ziarele și revistele de specialitate de descoperiri spectaculoase, care, vai, doar câteva dintre ele s-au confirmat! Despre ce este vorba? După cum spunea un astronom foarte important din Franța, inteligența artificială folosită în observațiile astronomice are prostul obicei să confirme ipoteza de lucru. O lume a iluziilor electronice! Vor roboții să placă oamenilor și le confirmă a priori, ideile și… visurile? Doar inteligența artificială este un miraj, atunci și Cosmosul devine un miraj, în interpretarea robotică.

Acest lucru duce către un fapt și mai neliniștitor. Inteligența artificială are conștință de sine? Confirmă părerile oamenilor ca să le facă pe plac și să fie folosită cât mai mult, adică să fie ținută conectată, adică în viață? Bună întrebare!

În lumea post-adevăr, lumea ”fake news” este din ce în ce mai greu să desparți adevărul de iluzie, dar să fim mințiți și de roboți? Nu am răspuns, știu doar că mâine este o altă zi, asta sigur nu este minciună!

 

HOROSCOP    7   aprilie   2021

 

BERBEC  Ai de luat o decizie, pare mai dificilă. Nu mai amâna şi nu mai căuta soluţii temporare. Politica struţului nu este eficientă, leneşul mai mult aleargă şi zgârcitul mai mult păgubeşte! Astazi trebuie sa foloseşti una dintre reţetele verificate ale reuşitei in viaţă: sa te comporti ca si cand totul ar fi absolut perfect! Aşa poate vei atrage şi norocul de partea ta. Ai o perioadă bună în care se pare că ai depăşit obstacolele, întârzierile, piedicile şi capcanele puse la serviciu sau unde îţi desfăşori activitatea.

TAUR   Conjunctura dă semnale că poţi să tragi concluzia că de azi lucrurile încep sa meargă spre bine, la serviciu, acasă, în relaţiile sociale. Încearcă să păstrezi direcţia aceasta benefică. Nu te grăbi să iei o hotărâre sau să schimbi ceva din rutina vieţii tale. Atmosfera la serviciu nu este dintre cele mai plăcute: umblă diferite zvonuri care de care mai gogonate. Tu vezi de treburile tale, zâmbeşte şi nu te lăsa provocat sau antrenat în discuţii. Mai ales că ai aşa o poftă de râs şi de spus bancuri. Veselia ta este contagioasă şi poţi antrena prietenii pe drumul bucuriei. Nu uita că în faţa haosului, a nimicului, a prostiei, a distopiei sanitare – râsul este ultima redută, râsul este ultimul antidot în lumea otrăviţilor. Proştii sunt întotdeauna solemni!

GEMENI  Nu prea ai bani şi eşti într-o situaţie tragico-comică. Puţin umor nu strică, când singura certitudine este lipsa certitudinii. Nu te poţi baza pe nimeni şi pe nimic, eşti pe cont propriu! Astăzi ai multe pe cap. Nu dispera, nu vei reuşi să le faci pe toate, dar oricum, eşti aproape de o soluţie pentru o problema presanta, în care ai nevoie de ceva bani. Ştiai sau nu, „mâine este o nouă zi” aşa că vezi care probleme sunt urgente, care sunt importante, care pot produce pierderi de bani etc. Şi lasă pe mâine, ceea ce poţi lăsa. Dar să nu uiţi de ele!

RAC  Azi este ziua în care trebuie să dai dovadă de exactitate şi precizie în comunicare, altfel vei avea mai mult de muncă. Trebuie, de asemenea, să fii foarte clar în exprimarea sentimentelor! Este o perioadă de acumulări când îţi poţi pregăti un viitor succes. Fă în aşa fel ca să nu rămâi în urmă şi să nu depinzi de alţii, aşa rezultatele muncii tale pot fi evidenţiate şi evaluate corect. Activitatea laborioasă înseamnă un mare consum de energie. Ceva se întâmplă şi în familie, sunt semne că îşi schimbă componenţa. Nu-ţi face griji totul o să fie bine, ca în celebrele filme americane vechi cu „happy end”.

LEU  E momentul să-ţi impui ideile celor din jur, încet-încet,  picătura chinezească, cu discreţie, pe furiş, cum numai o felină ştie să facă! Poate înţeleg de vorbă bună, dacă nu, fă pe leul! Nu eşti în cea mai bună zi pentru decizii, ziua de astăzi este veseloasă! Astăzi este una din zilele in care ţi se spune ca nu ai tact, ca vorbeşti prea mult şi te crezi prea tare. Şi ce dacă, tu te simţi aşa de bine! Ai una din acele zile în care străluceşti şi crezi ca eşti făcut din pulbere de stele. Eşti sanatos şi vesel, iar viaţa este frumoasă. Bucură-te din plin! Râsul tău puternic şi bine modulat răsună peste capetele celor din jur ca răgetul leului în junglă. Eşti, din nou, stăpân! Stăpân, în primul rând pe tine, pe fiecare fibră şi sentiment din tine. Bravo, meriţi un premiu!

FECIOARA  Ai nevoie de o schimbare şi nu e vorba doar de schimbarea ideilor, ci de ceva mai profund! Caracterul tău întreprinzător şi mereu gata să ajute pe cei din jur îţi aduce aprecieri şi aliaţi. Nu trebuie să te prinzi în jocul celorlaţi. Nu întreprinde nimic important sau riscant. Ia  lucrurile mai uşor, aproape în glumă. Evită secretele altora, ca să nu faci compromisuri costisitoare. Evită cheltuielile extravagante. Dezastrele sunt de doua feluri: ale tale si ale altora. Stelele te previn asupra unei catastrofe financiare daca continui cheltuielile aiurea. Sunt două feluri de a face avere: să câştigi mult sau să cheltuieşti puţin. De astăzi, cu o configuratie favorabila, incepi sa gandeşti mult mai pragmatic si sa te frămânţi mai puţin. Fii mai atent la forma fizică!

BALANŢA   Nimic nu e pierdut, totul este posibil! În domeniul sentimental, bineînţeles! Dacă eşti dispus să faci eforturi şi să renunţi la părerile tale, să faci compromisuri şi să cedezi cu eleganţă! Tot ce faci în dimineaţa asta poate să îţi aduce pagubă şi necazuri. Statistic vorbind. Sunt şi Balanţe bogate cărora nu le pasă de tine, nu le pasă de nimic. Cel mai probabil este că, tot statistic vorbind, o să te întrebi mult unde sunt banii tăi pe care abia i-ai primit ca salariu. Şi că mai ai puţini bani după ce ai terminat cu aprovizionarea de sărbători. Nu mai întreba atâta, banii sunt în buzunarul cui trebuie! Treci la muncă ca să îmbogăţeşti şi mai mult pe bogaţi. Că niciodată bogatul nu o să creadă săracului.

SCORPION   Dai tot timpul vina pe „sistem”! Dar nu faci mai nimic ca să te delimitezi, să încerci să obţii un grad mai mare de libertate personală! Poţi încerca astăzi, conjunctura este favorabilă! Astăzi pare că eşti într-o uşoara pierdere de energie. Supraveghează-ti sanătatea şi in special alimentaţia. Mancarea naturală, carnea albă, fructele, mierea şi ceaiurile din planete iţi refac vitalitatea! Ai mici probleme de rezolvat, la serviciu sau la şcoală, sau unde îţi desfăşori activitatea.  Abordarea sistematica a situatiei iţi furnizeaza datele necesare rezolvarii ei. Dacă vezi că nu te descurci, cere ajuror, nu intra în criză de timp. Pentru asta sunt făcuţi prietenii şi părinţii.

SĂGETĂTOR  Trebuie să-ţi rezolvi urgent problemele sentimentale, pentru că stresul provocat de ele te influenţează negativ, psihic şi fizic. Poţi să începi de azi, secvenţial, câte puţin, câte un pas! Astăzi trebuie să joci un rol dublu de Lup şi Scufită Roşie in acelasi timp. Intrigile tesute de tine incep sa dea roade. Nu că te-ai pricepe în mod deosebit, dar astăzi ai noroc la împletituri sociale. Şi, în mod întâmplător, oare este ceva întâmplător, interesele tale se suprapun peste interesele altora. Totuşi, în viata este ca in supermarket: ai de unde alege, dar nu gaseşti ce iti trebuie. Mai nou, se pare ca şi oferta este scumpă şi de prostă calitate! Daca astazi te simti cumva zdrobit de refuzurile şefilor si ale colegilor, nu-ţi risipi inutil energia ca sa demonstrezi ca ai totuşi dreptate. Retrage-te acasă în siguranţa camerei tale şi fă-ţi planuri de Lup şi Scufiţă Roşie!

CAPRICORN   Amână orice nu îţi face plăcere, astăzi concentrează-te pe situaţiile urgente producătoare de bani. Ascultă cu atenţie, oportunităţile abundă. Primeşti o veste bună care îţi dă curaj! Trebuie să analizezi ultimele demersuri şi evenimente şi să retrasezi cursul lucrurilor. Trebuie să foloseşti noi oameni, noi modalitaţi, noi concepte, noi cuvinte. A venit primavara, suntem în apropierea Sf. Paşti, cei care au moştenit vechea sărbătoare europeană a regenerării, a renaşterii naturii, al mugurelui fragil, dar puternic şi de nestăvilit prin faptul că este nou, este ceva care creşte, care nu poate fi oprit. Tu gândeşte-te bine! Ai la îndemănă tot ce îţi trebuie. Este necesar, doar, să le pui într-o nouă ordine!

VĂRSĂTOR  Se pare că astăzi te înţelegi mai bine cu tine însuţi, pentru că începi să descoperi şi să rezolvi greşelile tale din trecutul apropiat, din domeniul relaţiilor umane. Nu pleca la drum lung! Ziua de astăzi este bună pentru tine. Dacă ai ceva de aranjat, de comunicat, ceva ce-ţi era greu să cuantifici mai înainte în vorbe şi concepte, atunci foloseşte perioada dimineţii de azi. Stelele iţi sunt favorabile mai ales in domeniul social, al acceptarii opiniilor tale şi mai puţin in cel material, al desfăşurării unor afaceri şi/sau al încasării rapide a unor bani. De asemenea, în această perioadă este bine să nu-ţi iei nici un risc major. Mai pe seară evenimente sociale şi din sfera culturii şi a artei. Trebuie să-ţi dai opinia într-o problemă importantă. Fii mai tare în susţinerea propriilor idei şi interese, sigur, în spaţiul cultural!

PEŞTI  Concentrează-te pe problemele urgente. Fără frică şi fără complexe poţi rezolva unele situaţii considerate delicate. Domeniul sentimental e bine aspectat. Ziua de astăzi este o perioadă a zvonurilor. Care pot fi adevărate, sau false, normal! Filozofia şi teoria zvonisticii ne arată că de câte ori piaţa este saturată de zvonuri – se întâmplă ceva, sau cineva important are un interes de promovat. Adică acelaşi lucru, până la urmă. Configuraţia stelelor arată o perioadă complexă cu multiple aspecte, care se succed rapid. Ai o zi profitabilă. Cu toate cuadraturile, dimineaţa este favorabilă comunicării, aşa că te poţi aştepta la informaţii şi discuții care să-ţi aducă avantaje. Totuşi, aspectele sunt complexe, aşa că te poţi aştepta şi la veşti mai puţin plăcute, legate de întârzieri sau de persoane care se dau la fund şi nu raspund la telefon. Dar, pe total, balanţa este pozitivă.  Veşti despre venituri provenite din afaceri speculative. Ia lucrurile uşor, nu te ambala într-o direcţie care pare că este o fundătură!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.