Lumea cu Trump

Vlad Nistor

Odată cu realegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii în întreaga lume au apărut fel de fel de speculații. Unii analiști sau politicieni cred că această schimbare poate determina tensionarea relațiilor internaționale și chiar declanșarea unei mari conflagrații. Alții dimpotrivă cred că prezența lui Donald Trump la Casa Albă începând cu ziua de 20 ianuarie 2025 va detensiona planeta datorită mesajelor ferme și hotărâte pe care noul președinte american le va transmite tuturor competitorilor politici internaționali.

Un lucru este cert, trei sunt zonele de real interes astăzi în competiția globală – Ucraina invadată de către trupele Federației Ruse, Orientul Apropiat incendiat și previziunile privind tensionarea excesivă a zonei Indo-Pacifice în contextul unei eventuale invadări a Taiwanului de către armata Republicii Populare Chineze.

Față în față cu toate aceste probleme Donald Trump s-a pronunțat deja încă înainte de a fi ales pentru un nou mandat la Casa Albă. În Ucraina va încerca să pună repede capăt pierderii de vieți omenești prin încheierea unei păci negociate și pare a avea argumentele de a-l convinge atât pe Putin cât și pentru Volodimir Zelenski pentru începerea unui asemenea demers.

În Orientul Mijlociu fermitatea președintelui ales și tradiționalul său sprijin pentru statul Israel vor avea cu siguranță efect asupra unora dintre beligeranți, în primul rând asupra Iranului.

În zona Indo-Pacifică, mai ales în relația cu președintele Xi, Donald Trump va juca altfel cărțile, cu mult mai multă fermitate.

Simplificând față în față cu toate aceste provocări globale, America va avea toate șansele de a juca o carte cu mult mai hotărâtă și deci mult mai fermă.

Mai complicată mi se pare problema viitoarelor relații cu Uniunea Europeană și cu aliații europeni ai SUA din NATO. Principalii decidenți europeni par a fi extrem de rezervați în acest nou context. Premisele nu sunt deloc bune și cred că este momentul ca lumea liberă, lumea democratică să aibă o perspectivă mai coezivă cum pare a fi dobândit deja, din nefericire, confederația globală a dictatorilor.