Parafina şi fitilul de plumb din lumânările obişnuite emit prin ardere substanţe toxice extrem de periculoase pentru organism.
Folosite de romani pentru iluminarea încăperilor, lumânările au devenit, de-a lungul timpului, un semn distinctiv al creştinului: sunt folosite la botez, cununie, înmormântare şi, mai ales, în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru care creştinii ortodocşi tocmai se pregătesc. Numai că banalele lumânări din parafină reprezintă una dintre cele mai periculoase forme de poluare directă asupra organismului.
Două studii publicate recent de revista britanică „The Ecologist” avertizează că tipul cel mai răspândit de lumânare din lume emite o varietate incredibilă de compuşi organici volatili (VOC), printre care acetonă, benzen, tetraclorid de carbon şi xilină.
La acestea se adaugă particule de funingine microscopice cu conţinut de metale grele, precum plumbul sau cadmiul, provenite de la fitilul lumânării. Efectele asupra sănătăţii sunt devastatoare, de la simple dureri de cap până la astm şi cancer.
Enoriaşii, cei mai poluaţi
Vechile lumânări de seu ori din ceară de albine au fost înlocuite de-a lungul timpului cu cele din parafină, mult mai ieftine şi mai uşor de folosit. Parafina este însă un reziduu ieftin al industriei petroliere, care este albit şi texturizat cu acrolyn, un produs cancerigen recunoscut.
Un prim studiu de anvergură a fost realizat în anul 2000, în SUA, când cercetătorii au constatat că ratele emisiilor de plumb ale unei lumânări variau între 0,5 şi 327 de micrograme pe oră.
După 60 de minute de ardere, nivelul plumbului din aer era între 0,04 şi 13,1 mcg pe metru cub, în condiţiile în care un nivel sigur este apreciat la 1,5 mcg pe mc. După cinci ore, concentraţiile au crescut substanţial, între 0,21 şi 65,3 mcg pe mc.
Un studiu mai recent, din 2006, a fost realizat de Stephan Weber, profesor la Universitatea Duisburg-Essen, din Germania, care a măsurat nivelurile de microparticule în aerul unei biserici pe o perioadă de 13 zile înaintea Crăciunului.
Cercetătorul a descoperit că, în momentul în care lumânările sunt aprinse, concentraţiile de particule aproape se dublează, efectul fiind sensibil mai mare atunci când la slujbe se foloseşte tămâie. Tot Weber a ajuns la concluzia că şi expunerea de scurtă durată la aerul contaminat poate fi dăunătoare pentru unii oameni.
Nu avem reglementări
Rezultatele studiilor sunt cu atât mai şocante cu cât reglementările cu privire la conţinutul lumânărilor sunt aproape inexistente nu numai în România, ci şi la nivel internaţional.
Doar în SUA şi Australia s-a interzis de câţiva ani utilizarea plumbului în fitilul lumânărilor, după ce s-a constatat că nivelul concentraţiei plumbului dintr-o încăpere în care se ard lumânări parfumate depăşeşte nivelul maxim admis chiar şi de 33 de ori.
Unii producători adaugă plumb în feştilă pentru ca flacăra lumânării să fie dreaptă şi să ardă frumos. Prin încălzire, metalul se transformă în particule foarte mici, care sunt inhalate şi se depozitează în plămâni, de unde trec în fluxul sangvin.
Majoritatea producătorilor nu sunt obligaţi să specifice compoziţia materialului din care sunt fabricate fitilele, aşa că e aproape imposibil să-ţi dai seama care sunt cele ce conţin plumb.
SOLUŢII
Lumânările din soia ard fără fum toxic
Alternative la clasicele lumânări de parafină nu sunt prea multe şi au, de obicei, preţuri mai mari. În România, firma de pro duse bio Rangali a lansat recent lu mânările NEOM Luxury Organics, produse din ceară vegetală si uleiuri esenţiale, care sunt 100% organice.
Acestea ard fără fum negru, iar baza de ceară pură vegetală este parfumată cu uleiuri esenţiale. Directoarea firmei, Monica Roşu, spune că nu i-a fost uşor să găsească şi să importe aceste produse, oferta fiind destul de limitată. Altă variantă, inventată recent în SUA, este lumânarea din soia hidrogenată şi alte plante, care arde mai încet şi nu produce fum. Lumâ nările din ceară de albine sunt cele mai scumpe, însă ard de trei ori mai mult decât cele de parafină şi sunt „curate”.
ATENŢIE, PĂRINŢI!
Nu expuneţi copiii!
Medicul pneumolog Magda Ciobanu spune că nivelul crescut de plumb în sânge poate determina tulburări car diovasculare, digesti ve şi de tip neurologic, atât acute, cât şi cronice. Particulele se depun şi pe mobile, pe podea, pe suprafaţele textile, astfel încât persistă mai mult timp în locuinţe şi sunt antre nate de curenţii de aer. Cei mai afectaţi sunt copiii, arată medicul, aceştia fiind expuşi mai mult timp şi la cantităţi mai mari. Efectele: dezvol tarea mentală şi cea fizică întârziate, defi cienţe de atenţie şi învăţare, probleme senzoriale.
PERICOL
Parfumul otrăvit Cele mai otrăvitoare lumânări de parafină sunt cele parfumate, care emit o mare cantitate de funingine microscopică, dar şi substanţe toxice provenite de la arderea esenţelor şi a culorilor sintetice.
Hidrocarburile aromatice policiclice generate prin arderea lumânărilor sunt bine-cunoscute pentru potenţialul lor de a genera cancer, afecţiuni ale sistemului nervos central sau dezechilibre hormonale.
Totodată, substanţele responsabile pentru aroma şi culoarea lumânărilor pot fi iritante pentru alergici. Asta, fără a menţiona fumul negru care înnegreşte în timp pereţii şi textilele, conţinând aceleaşi toxine ca acelea produse de arderea motorinei.
Pneumologul Magda Ciobanu recomandă evitarea utilizării lumânărilor parfumate şi a candelelor, în special dacă în casă locuiesc copii. În acest caz, încăperile trebuie aerisite frecvent. Medicul mai recomandă înlocuirea lumânărilor parfumate cu uleiuri volatile naturale, adăugate într-o cantitate mai mare de apă, sau utilizarea plantelor aromatice tip lavandă, pelin, crenguţe de brad, cu precauţii pentru alergici şi astmatici.
SIBIU
Făclii ecologice pentru credincioşi
Efectele lumânărilor asupra organismului sunt bine-cunoscute de unii membri ai Bisericii, dovadă şi că Mitropolitul Ardealului, Dr. Laurenţiu Streza, a făcut eforturi pentru a deschide, în 2006, una dintre primele fabrici de lumânări ecologice din România. Fabrica lucrează non-stop în trei schimburi, având o producţie de 12 tone pe lună.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Mitropoliei Ardealului, Cătălin Dumitrean, lumânările ecologice conţin o cantitate mare de ceară de albine, respectiv 40%, parafină, oxid adus din Anglia şi aţă de bumbac din Grecia. Lumânările se vând în toate bisericile de parohie şi în mănăstirile din Arhiepiscopia Sibiului. Preţul unei lumânări „eco” este unul modic, de 0,3 lei, dacă facem o comparaţie cu cele din comerţ, care sunt de foarte slabă calitate şi se topesc imediat, arată Dumitrean.
Spre deosebire de o lumânare din comerţ, care dacă o aprinzi se topeşte în maximum 20 de minute, cele ecologice ţin aproximativ 70 de minute, deşi sunt de aceeaşi grosime şi înălţime. Potrivit lui Dumitrean, în bisericile din Arhiepiscopia Sibiului există o ambianţă frumoasă şi uşor respirabilă, chiar şi atunci când lăcaşul de cult este arhiplin. În primul rând, pentru că există spaţii special amenajate pentru arderea lumânărilor, iar atunci când acestea sunt aprinse în biserică, în cadrul slujbelor de cult, fumegarea este practic inexistentă.