Alexandr Lukașenko a afirmat că este posibil să se ajungă la un acord privind conflictul din Ucraina în decurs de o săptămână. Totuși, potrivit acestuia, totul „depinde de SUA și de Marea Britanie”.
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a propus oprirea conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. „Apoi ne vom da seama cine are dreptate și cine greșește”, a afirmat el într-un interviu acordat pentru NBC News, lansând și un avertisment pentru Occident: „nu-l împingeți pe președintele rus Vladimir Putin într-un colț”.
„Știm că este rău. Războiul este întotdeauna rău. Am spus recent că lumea este acum ocupată cu o problemă și caută un răspuns la întrebarea cine este de vină. Ascultați, apoi ne vom da seama cine este de vină. În fiecare zi mor oameni. Să oprim războiul și să facem o înțelegere. Și apoi ne vom da seama cine are dreptate și cine greșește. Aceasta este, probabil, o formulă normală”, a declarat Lukașenko, conform Kommersant.
Lukașenko: totul „depinde de SUA și de Marea Britanie”
Președintele belarus consideră că este posibil să se ajungă la un acord privind conflictul din Ucraina în decurs de o săptămână. Totuși, potrivit acestuia, totul „depinde de SUA și de Marea Britanie”.
În interviul acordat pentru NBC News, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a transmis și un avertisment pentru Occident: „nu-l împingeți pe președintele rus Vladimir Putin într-un colț”
„Dacă împingi o persoană sau o țară în colț, există o singură cale de ieșire – înainte”, a spus Lukașenko. „De aceea nu traversați linii roșii, nu le puteți trece.”
Întrebat dacă omologul său rus este pregătit să folosească arme nucleare în Ucraina, Lukașenko a catalogat această posibilitate ca fiind sinucigașă. „Dacă există, Doamne ferește, un atac pe teritoriul Federației Ruse, Rusia poate, dacă este necesar, poate să folosească tot felul de arme”, a spus el. Dar, potrivit lui, „niciodată, niciodată președintele Putin sau conducerea rusă nu și-au stabilit un obiectiv de a folosi arme nucleare în Ucraina.”
Lukașenko amintit de atacurile cu rachete rusești împotriva infrastructurii civile și critice din Ucraina, drept exemplu a ce este Moscova pregătită să facă dacă este ținută într-un colț.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, luni, că Rusia a lansat, luni, bombardamente cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii energetice, militare și de comunicații a Ucrainei, ca represalii la un bombardament asupra podului Kerci din Crimeea, care leagă Rusia de această peninsulă ucraineană anexată.