Liderul liberalilor a declarat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să retragă nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european, apreciind gestul eurodeputatei social-democrate ca fiind  „un troc făcut peste noapte ca la cămătari”.

„Tentativa candidatului PSD la funcția de Comisar european, Rovana Plumb, de a acoperi o situație de conflict de interese prin stingerea unui împrumut luat de la o persoană fizică cu două apartamente la schimb, este un gest scandalos care aruncă asupra României anatema unor politicieni obișnuiți cu camăta pentru funcții publice.

Premierul Viorica Dăncilă trebuie să retragă nominalizarea Rovanei Plumb care a făcut deja prea mult rău României la nivel european. Încercările disperate ale candidatului PSD de a ieși din situația de conflict de interese cu un troc făcut peste noapte ca la cămătari nu au reușit să păcălească pe nimeni.

Mai mult, soluția de înțelegere amiabilă la care a recurs Rovana Plumb cu creditorul său doar într-o situație reclamată de conflict de interese a întărit lipsa de transparență și de onestitate a candidatului PSD”, a declarat Orban într-un comunicat de presă remis „EvZ”.

În același timp, Ludovic Orban a somat-o pe Viorica Dăncilă să îi ceară acordul președintelui Klaus Iohannis pentru noua nominalizare, iar candidatul viitor să fie audiat, conform legii, în Parlament.

„Cerem imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă o nouă nominalizare cu acordul Președintelui Klaus Iohannis și cu respectarea condițiilor legale de audiere a candidatului propus în Parlamentul României.

Viorica Dăncilă și PSD trebuie să înceteze imediat mascarada nominalizărilor pentru funcția de Comisar european care afundă și mai mult România la nivel european și să evite o nouă propunere penibilă și rușinoasă pentru România”, a mai spus președintele PNL.

Rovana Plumb a anunțat, luni, Comisia JURI din Parlamentul European că și-a achitat împrumutul de 800.000 de lei, care a stat în calea numirii sale în funcția de comisar european. Plumb și-a plătit datoria oferind la schimb două apartamente.

Cu toate acestea, nominalizarea Rovanei Plumb a fost respinsă definitiv de Comisia JURI, iar premierul Viorica Dăncilă va fi nevoită să vină cu o nouă propunere.