Premierul Ludovic Orban a afirmat, marți, după ședința conducerii central a PNL, că dacă social-democrații nu susțin demersul, atunci înseamnă că PSD nu susține nici supraimpozitarea pensiilor speciale.

Afirmația vine după ce liberalii au început procedurile de demitere a Avocatului Poporului, Renate Weber.

Potrivit premierului Orban, Renate Weber nu respectă legea și nu apără drepturile cetățenilor.

„Grupurile noastre parlametare vor iniția procedura de schimbare din funcție, vor purta negocieri cu celelalte grupuri parlamentare.

Noi considerăm că instituția Avocatului Poporului trebuie să fie o instituție care să apere drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români, care să fie de partea românilor care respectă legea, nu de partea celor care încalcă cu bună știință legea, să nu fie reprezentantul PSD, ci reprezentantul cetățenilor.

S-a ajuns prea departe. Să-i consideri pe medici, cadrele medicale, toți angajații spitalelor ca și cum ar fi administratori de lagăre de detenție e ceva inacceptabil”, a spus Orban.

În acest context, Orban susține că Renate Veber „ nu mai e de multă vreme Avocatul Poporului”

„Atacarea la CCR a reglementărilor prin care s-au acordat amenzi către cei care nu au respectat legea ne-a arătat că Avocatul Poporului s-a pus de partea celor 1% din populație, care nu au respectat legea și au fost amendați.

Toate demersurile făcute în ultima perioadă de Avocatul Poporului îmi arată că Renate Weber nu mai e de multă vreme Avocatul Poporului.

A rămas, așa cum era și Ciobă, avocat al PSD. Ultimul atac a fost cel împotriva legii privitoare la impozitarea pensiilor speciale. Vom vedea dacă PSD sprijină cu adevărat suprataxarea pensiilor speciale. Dacă votează demiterea Avocatului Poporului înseamnă că sprijină cu adevărat, dacă nu, nu”, a precizat șeful Executivului.

Reamintim că  Avocatul Poporuluia a sesizat CCR privind neconstituționalitatea legii de impozitare cu până la 85% a pensiilor speciale.

La aceste demersuri, liberalii au reacționat imediat spunând că Avocatul Poporului şi-a depăşit atribuţiile constituţionale iniţiind un demers împotriva poporului român.