Aflat la Constanța, la o întâlnire cu primarii PNL din județ pe tem  accesării fondurilor europene și a “birocrației îngrozitoare” generată de guvernanți, Ludovic Orban a explicat de ce a depus sesizarea împotriva premierului Viorica Vasilica Dăncilă, acuzând-o de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, difuzarea de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului. Mai mult, Orban a ținut să precizeze că în sesizare apare și numele lui Liviu Dragnea.

“Am depus această sesizare în calitate de cetățean și am considerat că este o obligație morală pentru mine să o depun. Sesizarea se referă la toate circumstanțele legate de pregătirea, adoptarea, transmiterea către opinia publică a memorandumului privitor la mutarea ambasadei. Am fost sunt și voi fi un susținător al parteneriatului strategic cu SUA, întotdeauna am acționat și am pledat pentru relații de prietenie cu statul Israel, am fost sunt și voi fi un susținător al statutului României de membru al Uniunii Europene, dar al unui statut de partener loial, responsabil, partener de încredere la nivelul UE care acționează în conformitate cu tratatele și în conformitate cu deciziile organismelor Uniunii Europene. Sesizarea mea nu se referă la problema de fond, ci se referă la faptele comise pe parcursul adoptării acestui memorandum”, a spus Ludovic Orban.

El a detaliat și faptele pentru care cei doi ar merita să fie cercetați. “Aceste fapte derulate de premierul Vasilica Viorica Dăncilă, de domnul Liviu Dragnea, pot să constituie infracțiuni. Aceste posibile infracțiuni care s-ar fi putut comite prin faptele lor sunt: transmiterea de informații cu caracter secret,care nu sunt destinate publicității, infracțiune prevăzută în Codul Penal, avem o infracțiune prevăzută în legea răspunderii ministeriale și anume faptul că doamna Dăncilă a nu a informat președintele și poate îmbrăca forma unei infracțiunii prevăzute în legea răspunderii ministeriale care spune că refuzul de a pune la dispoziția președintelui informații, mai ales atunci când este vorba de luarea unor decizii care pot să afecteze interesele de stat constituie infracțiune. De asemenea, călcarea în picioare a Constituției prin scoaterea completă a președintelui din tot spațiul procedural legat de memorandum poate să îmbrace forma unei infracțiuni care este infracțiunea definită de uzurpare de funcție”.

Ludovic Orban a făcut referire la eforturile anterioare ale diplomației române pentru cultivarea uneor relații externe serioase și durabile: “Nu pot să accept ca interesele fundamentale ale României să fie negociate ca la tarabă în talcioc și să fie abandonate pentru interesele personale ale lui Dragnea sau ale lui Vasilica Viorica Dăncilă în materie de relații externe. Politica externă a unei țări este rodul unei efort derulat de echipe întregi. Nu se poate ca niște oameni care nu înțeleg nimic din ceea ce înseamnă sensibilitatea în materie de poziționări pe probleme de politică externă să își bată joc într-un asemenea hal de toate relațiile construite cu atâta trudă de-a lungul a zeci de ani de diplomația românească”.

Ludovic Orban a arătat că nu este speriat de valul de reacții negative PSD-iste împotriva lui și i s-a adresat direct lui Liviu Dragnea. “Faptul că mă amenință pe mine nu va avea niciun efect, nu mi-e frică de dumneavoastră, domnul Dragnea, dumneavoastră sunteți obișnuit să conduceți abuziv, prin amenințare, prin  intimidare, dar nu v-ați găsit subiectul, nu mi-e frică de dumneavoastră. Lucrul cel mai grav în schimb este că amenință “vreau ca toată lumea să înțeleagă că orice persoană, orice funcționar public care se va implica în continuare în acest demers va fi de fapt complice la aceste două posibile infracțiuni”. Nici nu înțeleg de ce au intrat în panică, lui Liviu Dragnea îi fuge, probabil, pământul de sub picioare, altfel nu înțeleg de ce atâta panică. Nu vedeți că are o suprareacție? Bate câmpii. Probabil se simt cu musca pe căciulă, dacă nu ar fi avut niciun fel de emoție legat de faptele lor nu ar fi băgat în seamă acest demers. Nu eu hotărăsc vinovăția vreunui liber politic sau înalt funcționar acest lucru îl va face un procuror care va primi acest dosar”, a comentat, ușor amuzat, liderul PNL

În demersul său, Liderul Orban a exclus orice legătură cu Klaus Iohannis și a respins acuzația lui Liviu Dragnea că textul sesizării sale ar fi fost fost redactat la Cotroceni. “O minciună gogonată, încearcă să se victimizeze, încearcă să-l responsabilizeze în mod fals pe președinte privitor la un demers care nu are nico legătură cu președintele. Este un demers pe care eu l-am făcut, este adevărat că m-am consultat cu câțiva apropiați care au cunoștințe de drept, dar sunt colegi și prieteni de-ai mei, personal și întreg documentul a fost elaborat împreună cu acești specialiști care îmi sunt apropiați și care ei sunt cei care de fapt mi-au deschis ochii, m-au făcut și m-au încurajat să întreprind acest demers". 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: