Prim-ministrul a ținut să sublinieze faptul că șansele persoanelor cu dizabilități trebuie să fie similare cu ale oricărui cetățean. Astfel, potrivit acestuia, este nevoie ca acestor oameni să li se permită accesul neîngrădit la educație, oportunități pe piața muncii și să beneficieze de publice de bună calitate, adaptate nevoilor lor.

„Am discutat de mai multe probleme, în primul rând, adapatarea învăţământului la nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi integrarea unui număr cât mai mare dintre copiii care au dizabilităţi în forme de învăţământ normal, numărul foarte redus de profesori care asistă, care au o specializare aparte, am înţeles că sunt 1385 doar la nivel naţionl şi care nu permit accesul în număr mai mare al copiilor cu dizabilităţi în clasele normale. Sigur există şi o rezistenţă, asta e o mentalitate care trebuie scimbată.

Copiii care, nu din vina lor, au o dizabilitate, sunt copii normali, sunt copii care trebuie să fie trataţi ca nişte copii, cu probleme specifice, cu nevoi speciale, dar ei trebuie trataţi normal şi trebuie primiţi în clase şi în societate. E valabil pentru toţi.

De asemenea, Ordonanţa 60, care a distrus unităţile protejate, pentru că a eliminat stimulentele fiscale, care erau cordate companiilor pentru contracte făcute între companii şi unităţile protejate, unităţile protejate erau practic entităţile care lucrau cu persoanele cu dizabilităţi”, a declarat Ludovic Orban în cadrul evenimentului.