Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban antrenează rezervele cu care vrea să intre pe teren
Ludovic Orban antrenează rezervele cu care vrea să intre pe teren

Ludovic Orban antrenează rezervele cu care vrea să intre pe teren

În ciuda optimismului premierului desemnat, Ludovic Orban, care după fiecare întâlnire cu partenerii politici spune că totul este în grafic, există toate șansele ca primul Cabinet propus să pice în Parlament. Se pare că și liberalii se așteaptă la asta deoarece îi păstrează pe greii formațiunii pentru a doua încercare. În fiecare zi apare câte o nouă schemă a Guvernului și de fiecare dată liberalii spun că nu este cea reală. Starea de tensiune creată a determinat tensiuni și în interiorul partidului

Klaus Iohannis este plecat până miercuri în Japonia, unde participă la ceremonia de întronare a împăratului. La întoarcere, președintele trebuie să găsească un cabinet format și să-și dea acordul, după care Orban va merge în Parlament pentru votul de învestitură.

PSD le ține socoteala și anunță zilnic „GuWernerul Orban AMR 5 zile și expiră”.

Permutări de ultim moment

Potrivit surselor EVZ, în urma celor mai recente permutări din cadrul PNL, încep să se consolideze o serie de propuneri ministeriale care se bucură de susținere în partid și la Cotroceni, în condițiile în care, inițial, Ludovic Orban îi prezentase președintelui Klaus Iohannis câte trei variante pentru fiecare minister în parte. Astfel, Ioan Cupșa rămâne liberalul cu cele mai mari șanse pentru o nominalizare la Ministerul Justiției, în timp ce șefa deputaților PNL, Raluca Turcan, ar putea conduce și un minister pe lângă exercitarea funcției de vicepremier. Aceste aspecte au fost puse sub lupă, sâmbătă, de Klaus Iohannis și Ludovic Orban.

Suciu, curtat pentru Sănătate

Și la Ministerul Sănătății au intervenit modificări după publicarea numelor inițiale – Vasile Rîmbu (managerul Spitalului Județean Suceava) a făcut un pas înapoi, cel care are acum cele mai mare șanse pentru a prelua portofoliul fiind Horațiu Suciu, șeful Institutului Inimii din Târgu Mureș. Acesta este unul dintre cei mai buni chirurgi cardio-vasculari din România. La începutul lunii, președintele Klaus Iohannis a vizitat Institutul Inimii și s-a declarat extrem de încântat de profesionalismul echipei coordonată de dr. Suciu.

Potrivit surselor noastre, din cărți a ieșit și Victor Cosatache, medic din Sibiu.

Aurescu, sută la sută la Externe

După ce a fost anunțat pe surse ca o alternativă la Justiție, Gabriel Andronache e propus acum pentru funcția de secretar general al Guvernului, în locul lui fiind susținut Ioan Cupșa. Pentru Justiție a fost vehiculat și avocatul Cristian Băcanu, șef al PNL Sector 5, dar negocierile se schimbă de la o zi la alta. Robert Sighiartău este dorit de Orban la Ministerul Dezvoltării, în timp ce, la Ministerul de Interne, președintele PNL îl vrea pe Marcel Vela, deși pe surse a fost anunțat și numele deputatului Laurențiu Leoreanu.

Potrivit surselor noastre, Bogdan Aurescu se bucură de întreaga susținere a conducerii PNL pentru preluarea portofoliului Externelor, fiind unul dintre puținele nume bătute în cuie 100%. La Ministerul Apărării s-a discutat mult despre o nominalizare a Șefului Statului Major, Nicolae Ciucă, deși este vehiculat și numele lui Ovidiu Raețchi.

Mai au șanse

Următoarele nume dorite de PNL în guvern sunt: Monica Anisie (Educație), Lucian Bode (Infrastructură), Florin Cîțu, Bogdan Huțucă, Cristian Păun sau Lucian Heiuș (Finanțe), Violeta Alexandra (Muncă), Sergiu Nistor sau Gigel Știrbu (Cultură), Emil Dumitru (Agricultură), Bogdan Glăvan (Fonduri Europene), Virgil Popescu (Economie), Gabriel Toncean (Tineret).

Bolojan nu dă Oradea pe Capitală

Fosta președintă a PNL, senatoarea Alina Gorghiu, a fost total exclusă din calculele făcute de lideri. Potrivit unor surse politice, au existat discuții tensionate și reproșuri din partea senatoarei pe motiv că nu se fac consultări mai largi.

S-a vehiculat și informația potrivit căreia o parte dintre liberali ar încerca să-l impună premier pe primarul din Oradea, Ilie Bolojan. Contactat de Evenimentul zilei, acesta a declarat că nu îl interesează altceva decât să se ocupe de proiectele demarate în Oradea.