LUDOVIC ORBAN: "Am avut unele stângăcii în numirea miniştrilor"

INTERVIURILE EVZ. Ministrul transporturilor spune că postul de vicepreşedinte al PNL Bucureşti e mai mult o chestiune de a arăta că este alături de premier. Cu Tăriceanu cooperează, dar nu este prieten

EVZ: Se confruntă PNL cu o problemă de imagine? Ludovic Orban: Este adevărat că am avut anumite stângăcii în numirea miniştrilor. Vă mărturisesc, nu ştiu de ce PNL nu este primul partid din România, pentru că efectele guvernării asupra vieţii de zi cu zi a românilor sunt extrem de benefice. Probabil e o chestiune de comunicare, poate nu sunt destul de populişti, demagogi. Aţi avut o campanie amplă pentru Primăria Capitalei. Totuşi, de ce nu a prins la bucureşteni? Sunt multe motive. În primul rând, prezenţa la vot. Pot spune că oamenii care au venit la vot nu au urmărit neapărat calitatea programului. Mulţi au venit şi simplu, din obişnuinţă. A fost o campanie electorală în care am preferat să nu fac circ, să nu mă scălămbăi, să nu mă înjure adversarii, să nu mă adresez emotivului. M-am adresat raţiunii oamenilor, considerând totuşi că bucureştenii sunt interesaţi de cine este cel mai pregătit dintre candidaţi să le rezolve problemele. Se pare că m-am înşelat.

Cum credeţi că au votat bucureştenii: omul sau partidul? Conform cercetărilor, la fiecare candidat, motivaţia votului a fost diferită. Oprescu a fost votat ca o revoltă împotriva partidelor, împotriva clientelelor politice şi economice ale partidelor, mai puţin pentru calitatea programului. La Blaga, votul a fost politic, într-o proporţie covârşitoare. În ceea ce mă priveşte, votul a fost preponderent pentru persoana mea.

S-a pus problema să părăsiţi PNL-ul? Eu nu voi părăsi PNL. N-am de ce să mă apropii de PDL, cum s-a vehiculat. Consider că PNL trebuie să păstreze toate opţiunile de formare a guvernului deschise şi nu trebuie să închidă uşa nici pentru PDL, PSD, UDMR sau pentru alte partide politice.

Sunteţi mulţumit ca vicepreşedinte? Sunt vicepreşedinte la nivel naţional, ales de Congres. Postul de la Bucureşti e mai mult o chestiune de a arăta că sunt alături de premierul Tăriceanu şi că nu-l las singur în Bucureşti.

Cine v-a susţinut după dizolvarea organizaţiei PNL Bucureşti? Nu s-a ajuns la vot. Am preferat să nu se ajungă la vot. Am vrut o soluţie care să nu facă rău PNL. Aşa că cei care m-au susţinut sunt mulţi, dar nu i-am obligat să opteze între mine şi Tăriceanu.

Cum vă împăcaţi cu premierul? Ca să cooperezi cu cineva în politică nu trebuie neapărat să fii prieten cu el. Nu am ce să-mi reproşez în relaţia cu Tăriceanu. Încercarea de a vă înlătura a fost o tentativă de eliminare a opoziţiei din partid? Nu vreau să interpretez în acest fel. Prefer să cred ceea ce a spus premierul, şi anume că obiectivul lui este îmbunătăţirea performanţelor din toate organizaţiile. Dacă ar încerca cineva să mă elimine sau să mă lovească, până la urmă suveran este partidul în ansamblul lui, având la bază alegerile. Or, eu am fost ales preşedinte al PNL Bucureşti, la o conferinţă la care am fost votat de mii de liberali bucureşteni.

Va rămâne Tăriceanu preşedinte? Este prematur să vorbim de conducerea PNL.

Care sunt şansele PNL la alegerile parlamentare? Dacă PNL are capacitatea de a pregăti un program de guvernare care să convingă cetăţenii şi de a selecta candidaţ i populari, cu priză la public, poate să-şi îmbunătăţească scorul. Şi, de ce nu, ar trebui să-şi fixeze ca obiectiv câştigarea alegerilor.

Ce facem cu autostrăzile? Le construim, facem ce nu s-a făcut în ultimii 18 ani.

Le construim de ani de zile, dar numai pe hârtie. Până ajungi să vezi asfaltul pe autostradă, sunt o mulţime de proceduri. De un an de când sunt ministru, asta fac: împing înainte toate proiectele de construcţ ie de autostrăzi.

Autostrada Transilvania va fi gata în 2013? Aşa este prevăzută ca grafic de execuţie, depinde de ritmul în care lucrează constructorii.

Se vorbea de realizarea unei liste negre a constructorilor. N-a intrat în baza legală. Dar ce pot să vă spun, nici o firmă n-a mai câştigat vreo licitaţie în momentul în care nu şi-a îndeplinit obiectivul.

Care sunt relaţiile pe care le aveţi cu Dinu Patriciu? Ne cunoaştem din 1990, când m-am înscris în PNL, atât pentru că liderul liberal Dinu Patriciu mi s-a părut cel care ştia cele mai multe despre liberalism, dar avea şi cele mai multe idei îndrăzneţe, cel puţin pentru anii ’90. De atunci am rămas în relaţii bune, şi în ceea ce mă priveşte îl consider un prieten.

Vă e dor de primărie? Nu neapărat. Sunt convins însă că dacă ieşeam primar aş fi avut ce să arăt. Timpul nu e pierdut. Viaţa merge înainte.

"Am învăţat din copilărie că o relaţie între doi oameni este o relaţie care trebuie să dureze o viaţă. Ca atare, încerc să nu-i dezamăgesc. În politică este o chestiune de încredere, dacă oamenii au sau n-au încredere în tine.", Ludovic Orban, vicepreşedinte al PNL

INEFICIENT. Popularitatea nu l-a ajutat pe Orban să câştige Primăria Capitalei

POPULARITATE

„Relaţia directă cu oamenii mă avantajează“

Ce atuuri aveţi în politică? Corectitudinea, caracterul, faptul că mă ţin de cuvânt, seriozitatea, capacitatea de efort.

Un moment dificil? Venirea lui Stolojan la cârma PNL.

Chitara este o pasiune veche? Cânt din clasa a patra. Am fost şase luni la şcoala de muzică. Nu m-a îndrumat nimeni, a fost preferinţa mea. Sunt momente în care este potrivit să cânţi, în altele nu. Depinde şi de ce simt eu.

Ce repertoriu preferaţi? Mi-l întregesc tot timpul. Dacă îmi place o melodie, o „pun pe armonie“. Sunt multe, de la muzică populară până la rock sau folk. Nu mă puneţi să aleg, este o listă lungă. Îmi plac Aurelian Andreescu, Cornel Constantiniu, Angela Similea, Holograf, Tudor Gheorghe.

V-a ajutat muzica în dragoste? O femeie o cucereşti prin alte lucruri. Convingerea mea este că niciodată un bărbat nu cucereşte o femeie, femeile se lasă cucerite. Ea este cea care ia întotdeauna decizia.

Ce calităţi apreciaţi la o femeie? Fiecare fiinţă este un univers. Fiecare are personalitatea ei. Bunul-simţ, modestia, sensibilitatea, caracterul. Aveţi vreun regret? Mi-e frică să nu greşesc în nominalizare. Regretele sunt tardive.

Vă ajută popularitatea? Empatic sunt, apropiat de oameni sunt, charismă nu ştiu dacă am. Asta o hotărăsc ceilalţi. Lucrul cel mai important pe care trebuie să-l aibă un om care trăieşte în viaţa publică este să placă oamenii. Este o acumulare care se produce în timp. Pe mine relaţia directă cu oamenii mă avantajează, oamenii mă cunosc aşa cum sunt. Fiecare om se comportă aşa cum este el. Nu fac parte dintre politicienii care au bodyguarzi, care îşi închid telefoanele, care devin inabordabili pentru oamenii simpli în momentul în care capătă funcţii publice, am încercat să rămân la fel indiferent de ce funcţie publică am.

1. ATITUDINE. Ludovic Orban s-a remarcat printr-un discurs critic faţă de Traian Băsescu 2 DUEL. Interimatul PNL Bucureşti este asigurat de Călin Popescu-Tăriceanu 3 LA PRIMĂRIE. Pe vremea când era viceprimar, alături de Adriean Videanu

CARTE DE VIZITĂ

Ludovic Orban, un liberal pursânge

> Data naşterii: 25 mai 1963

> A absolvit Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988)

> Preşedinte PNL Bucureşti din noiembrie 2002 până în iunie 2008

> Viceprimar al Municipiului Bucureşti (iulie 2004-aprilie 2007)

> Vicepreşedinte PNL din ianuarie 2007

> Ministru al transporturilor din aprilie 2007

> „Fac sport cât pot, orice fel de joc, de la fotbal la tenis, de la baschet până la înot. E adevărat că nu depinde totul numai de tine, dar aşa e şi în viaţă!“, spune Orban.

> Citeşte zilnic. „Dacă ajung acasă la 1.00-2.00 noaptea, nu pot să nu citesc. Lectura este pentru mine ca o oază. Acum citesc «Premiul - despre petrol, bani şi putere». Mi se întâmplă de mult ori să citesc o carte şi să nu reţin autorul şi titlul.“