Lucian Şova: Procesul de capitalizare a Poştei Române trebuie finalizat în maximum două luni

Unul din punctele importante aflate pe agenda de lucru a Guvernului se referă la capitalizarea Poştei Române. Potrivit fostului ministru al Comunicaţiilor, Lucian Şova, în şedinţa de mâine urmează să fie reglementat modul de capitalizare a CNPR (Compania Naţională Poşta Română), pasul imediat următor, după publicarea Hotîrârii de Guvern resopective, fiind convocarea AGA, plata datoriilor pe care compania o are către ANAF şi demararea procesului de modernizare care, în opinia lui Şova, nu ar trebui să dureze mai mult de două luni.

Capitalizarea Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) ar trebui să fie încheiată în maximum două luni”, a declarat pentru AGERPRES, marţi, în contextul predării mandatului de ministru al Comunicaţiilor, Lucian Şova, cel care a stat, pe vremea lui Tudose, mai bine de 7 luni în fotoliul de lider al Ministerului Comunicaţiilor. "Există un moment important în ceea ce priveşte Poşta Română. Practic, la prima şedinţă de Guvern (de miercuri, 31 ianuarie 2018, n.r.) va fi aprobată, dacă nu va apărea vreo problemă absolut formală în sensul semnăturilor, că s-au schimbat miniştri”, a punctat oficialul, lăsând să se înţeleagă faptul că, în mod normal, procesul de capitalizare a CNPR este o chestiune de maximum două luni.

Fondul Proprietatea, gest de responsabilitate

“Imediat după publicarea acestei Hotărâri de Guvern se va putea convoca AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor, n.r.) astfel că, în cel mai scurt timp, cei 170 de milioane de lei care deja sunt puşi în bugetul de stat să poată fi folosiţi pentru achitarea datoriilor pe care le are la ANAF şi să poată să înceapă un proces de modernizare mai sustenabil, având în vedere faptul că în această perioadă care a trecut Poşta Română plăteşte aproape 3 milioane de euro pe lună rate la datoria ANAF. Aceşti bani îi va putea folosi pentru modernizare, dotare, activităţi curente (...) Cei de la Fondul Proprietatea, după ce ne-au contestat în justiţie şi au pierdut pe toată linia, au făcut şi ei un gest de responsabilitate: au renunţat la ultima acţiune în justiţie, la recurs privind contestarea schimbărilor făcute în Consiliul de Administraţie. Nu mă aştept la nimic bun de la ei şi trebuie să fim pregătiţi pentru ce-i mai rău, dar cu paşii legali care se impun capitalizarea Poştei Române ar trebui să se întâmple în maxim două luni", a explicat Şova.

Sprijin de la Bogdan Cojocaru, actualul ministru al Comunicaţiilor

 

Fostul lider de la Comunicaţii a subliniat faptul că i-a solicitat noului şef de la MCSI, Bogdan Cojocaru, să susţină activitate actualului management de la Poşta Română, în contextul în care se doreşte dezvoltarea, în continuare, de noi servicii. "Este foarte important ca relaţia cu sindicatul, cel mai mare sindicat de sine stătător la nivel naţional, să fie foarte bună. Poşta Română este cel mai mare angajator din România, cu cei 25.000 de salariaţi. Îl rog pe domnul ministru să manifeste maximă atenţie apropo de programul managerial de susţinere a celor care sunt acum în managementul Poştei, pentru că au înregistrat rezultate spectaculoase. Au modernizat cu resurse proprii o serie de servicii, fac în continuare acest lucru, discută cu distribuitorii de energie, vor să preia citirea contoarelor etc. Sunt o mulţime de lucruri pe care Poşta le poate face, iar oamenii de acolo ştiu că pot fi făcute şi trebuie susţinuţi în eforturile lor de a nu-şi pierde încrederea că cel care conduce ministerul îi susţine", a arătat Lucian Şova. Fostul oficial de la Ministerul Comunicaţiilor a primit, în data de 29 ianuarie 2018, aviz favorabil pentru investirea în funcţia de ministru al Transporturilor de către comisiile reunite de specialitate din Parlament. În aceeaşi zi, Şova a depus jurământul la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui României, Klaus Iohannis.