Lucian Heiuș: N-o să irosesc forța de control pe care o are ANAF controlând firmele mici

Sursa foto: arhiva EVZ

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a răspuns celor care acuză că inspectorii din subordinea sa „vânează” micii întreprinzători, în loc să se îndrepte spre marii evazioniști din România.

Șeful ANAF a precizat că urmărește creșterea gradului de colectare, iar verificările se fac inclusiv la multinaționale.

„Eu am spus, când am preluat mandatul de președinte ANAF, că n-o să irosesc forța de control pe care o are ANAF controlând firmele mici. Trebuie să direcționăm efectivele pe care le avem către marii contribuabili, ci mai ales unde e evaziunea fiscală. Atunci, facem analize de risc la care lucrăm lună de lună.

De cinci luni nu cred poate o firmă să spună că a fost controlată cum era în anii precedenți. Antifrauda s-a dus spre locurile unde chiar se face marea evaziune fiscală.

Pe de altă parte trebuie să fim corecți, că sunt și multe legende urbane. Direcția generală de administrare a marilor contribuabili furnizează 48% din totalul încasărilor la bugetul general consolidat. Și vorbim de 3000 și un pic de firme.

În luna august am semnat 550 de mari contribuabili, multinaționale, care au intrat în inspecție fiscală, adică 18,7% din total multinaționale care își desfășoară activitatea în România. 128 aveau pierdere recurentă, 2 – 3 ani cu pierdere constată. Nu i-a întrebat nimeni, anul ăsta o să-i întrebe cineva să vedem cum pot funcționa atâția ani făcând pierdere", a declarat Lucian Heiuș la B1 TV.

Ce i-a cerut Nicolae Ciucă președintelui ANAF

Lucian Heiuş a fost numit președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat.

Șeful Executivului a declarat că i-a cerut noului președinte să se axeze pe creșterea nivelului de colectare pentru a asigura finanțarea măsurilor economice și sociale pentru protejarea cetățenilor și economiei.

„Am cerut noului preşedinte al ANAF ca principalul obiectiv să fie creşterea nivelului de colectare pentru a asigura finanţarea măsurilor economice şi sociale pentru protejarea cetăţenilor şi economiei de efectele perioadei dificile pe care o traversăm. Creşterea încasărilor din primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut trebuie continuată într-un ritm mai susţinut. Implementarea proiectelor „Radarul mărfurilor” şi „E-factura” sunt, de asemenea, în măsură să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat şi să asigure un mediu de business concurenţial”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Cine este Lucian Heiuş, nou președinte al ANAF

Lucian Heiuş este fost parlamentar PNL și a fost numit la începutul lui 2021 în funcția de secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Liberalii au vrut de mai multe ori să îl numească în fruntea ANAF, însă încercările nu au fost concretizate.

Noul președinte ANAF a intrat în câmpul muncii în anul 1991, ca inginer la Întreprinderea Vagoane Arad, ulterior fiind inginer, șef birou desfacere și director comercial la SC Favior Vidra SA Orăștie (1991-1999). A fost numit director la SC HPN Lux SRL Orăștie, iar din 1999 până în 2005 a fost director la SC Fablor Pell SRL Orăștie.