Isteria creată în mass-media și pe rețelele de socializare referitoare la desființarea SMURD-ului este falsă. Lucian Duță precizează că niciodată nu s-a pus problema dezintegrării acestei structuri, așa cum a sugerat Raed Arafat, iar sistemul de Urgențe va rămâne sub tutela statului.
„Statul va face standarde de cost și de calitate, iar dacă privaților le convine să intre și se încadrează în aceste criterii, sunt bine primiți. Așa nu vom mai cheltui sute de milioane de euro pe investiții în ambulanțe, elicoptere, vor investi privații în locul nostru, iar noi vom cumpăra serviciile lor, dar la nivel de stat. Astfel vom direcționa acei bani în zonele deficitare-dotarea cu aparatură, reabilitarea spitalelor. Privații nu vor veni echipaje de bodyguarzi, cum zicea domnul Arafat, ci echipaje specializate și mașini bine dotate. ”, explică Duță.
„Oamenii nu vor fi întrebați la 112 ce asigurare au”
Pacienții nu vor fi afectați. Nimeni nu va întreba pacientul dacă are asigurare sau despre tipul de asigurare, pentru că asistența de urgență este gratuită.
„Dacă vom ajunge în situația în care vom avea și ambulanțe de stat, și private, când sunați la 112 va veni cea mai apropiată Salvare, exact ca până acum. Dacă întâmplător va fi o ambulanță privată, ea va fi dotată la fel ca cea de stat”, adaugă președintele CNAS.
 „Nimeni nu l-a pârât președintelui”
În cadrul primelor consultări pe legea Sănătății, la care au participat și ministrul Sănătății, președintele CNAS și cei doi membri în comisia prezidențială- Cristian Vlădescu și Virgil Păunescu- fostul subsecretar, Raed Arafat, a primit girul pentru a întocmi legislația pe partea de medicină de urgență. Lucrurile s-au precipitat și a avut loc un schimb de replici dure, iar unul dintre participanții la discuție l-ar fi reclamat pe Arafat președintelui Traian Băsescu.
„I-am dat mână liberă să coordoneze legislativ partea cu medicina de urgență. A declarat că nu vrea să schimbe nimic, că legea e perfectă. I s-a propus o alternativă la cheltuirea banilor publici, însă dânsul are o plăcere să cheltuiască sume imense pe investiții. Îi place să coordoneze un sistem monopolist, în care statul nu controlează ce face dânsul, nu dă rapoarte de activitate la nimeni, spune doar că e bine. Cât despre faptul că cineva l-a pârât președintelui, eu mă îndoiesc, pentru că îmi cunosc colegii. Este doar o victimizare din partea domnului Raed Arafat”, crede șeful CNAS. 
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor: Raed Arafat minte

Raed Arafat este mincinos pentru că a afirmat că prin noua lege a sănătăţii, SMURD se desfiinţează, lucru neprevăzut în lege a afirmat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, intr-o emisiune la Antena 3.

„O spun cu toată răspunderea, este mincinos pentru că în primul rând legea nu spune că se desfiinţează SMURD-ul cu toate că el şi oamenii din SMURD au lansat pe toate site-urile de socializare această veste mincinoasă, nu se desfiinţează nici ambulanţa, nici nu se privatizează. Lucrurile sunt foarte clare, nu au citit legea”,a precizat Barbu.

Vasile Barbu a mai adăugat că prin noua lege, sistemul de urgenţă va deveni mai descentralizat.

“Sistemul se va organiza mult mai descentralizat. Acum este monopol, acum totul se învârte între SMURD şi fundaţia domnului Arafat, care e de domeniu privat”, a afirmat preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.
CITIȚI ȘI:

  • Unul dintre medicii care s-a ocupat de Mircea Lucescu, înlocuitorul lui Raed Arafat
  • Raed Arafat a demisionat
  • Raed Arafat, atacat în direct de Traian Băsescu. „Ori pleacă ministrul, ori Raed Arafat”
  • Fața neștiută a lui Raed Arafat. Ambulanțele SMURD, o miză de zeci de milioane de euro