Lucian Anghel: UE rezolvă acum problemele pentru următorii 100 de ani

Lucian Anghel: UE rezolvă acum problemele pentru următorii 100 de ani

Noul tratat al Uniunii Europene poate impune statelor membre măsuri dure, dar poate face din UE cea mai stabilă zonă din lume, spune Lucian Anghel, economistul şef al BCR, într-un interviu acordat EVZ.

EVZ: Ce trebuie să cuprindă noul tratat al Uniunii Europene? Lucian Anghel: În primul rând, reguli de prudenţialitate macroeconomică. Penalizările pentru neîndeplinirea acestora trebuie aplicate automat, fără a fi nevoie de un vot majoritar din partea statelor membre sau de alte condiţionări. Pedepsele ar putea consta în lipsa de drept de vot în cadrul UE sau restricţionarea accesului la fonduri europene.

Se poate ajunge la înlocuirea guvernanţei fiscale a statului respectiv cu o guvernanţă asigurată de Uniunea Europeană? Nu. Guvernanţa fiscală cred că va fi asigurată în continuare local. În schimb, va exista un for care va verifica execuţiile bugetare ale statelor, ca să nu se mai ajungă la situaţii cum este cea a Greciei.

Ce ţinte legate de indicatori macroeconomici ar putea fi introduse în noul tratat? Unul dintre indicatori ar trebui să fie nivelul datoriei publice. Mă aştept ca statele să aibă la dispoziţie un interval de timp pentru a atinge targeturile.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-ar putea impune un anumit nivel al taxelor?Nu. Mă aştept ca tratatul să funcţioneze ca un Fond Monetar Internaţional al Uniunii Europene. FMI impune atingerea unor indicatori, dar fără a indica prin ce căi.

Ar putea exista şi reguli de excludere a unui stat din zona euro? Probabil că da, dar rămâne de văzut. Dar posibila excludere a unui stat membru va face Europa puternică. UE este mai tare dacă include state puternice.

Ce poziţie ar trebui să adopte România? Să semneze tratatul? Este foarte periculos să se ajungă la un tratat doar pentru zona euro. S-ar crea o Europă cu două viteze. Ţările cărora nu li se vor impune aceste reguli pot să gafeze destul de rău.

Vor recâştiga europenii încrederea pieţelor prin noul tratat? Piaţa este iraţională. De exemplu, este anormal ca riscul de ţară al SUA să fie mai redus decât cel al Germaniei. Dacă UE reuşeşte însă să pună la punct noul tratat, atunci va rezolva problemele pe următoarea sută de ani. Va putea să se împrumute mult mai ieftin. Va fi cea mai stabilă zonă. UE trebuie să existe în continuare. Doar ca o uniune, statele membre pot concura economic cu coloşi ca Asia sau SUA. 144% era la finele anului trecut datoria publică a Greciei, statul care prezintă cele mai mari probleme e guvernanţă fiscală la nivelul zonei euro Citiţi şi:

  • Herman Van Rompuy: Nu este nevoie de un nou tratat european
  • Lagarde: Un nou tratat european nu este suficient pentru rezolvarea crizei economice
  • Euro nu pică! Doar se reinventează
  • UE nu va mai fi ca înainte! Ţările cu datorii, pedepsite