Evenimentul Zilei > Economie > Lucian Anghel, BCR: România nu trebuie să se grăbească să intre nepregătită în zona euro
Lucian Anghel, BCR: România nu trebuie să se grăbească să intre nepregătită în zona euro

Lucian Anghel, BCR: România nu trebuie să se grăbească să intre nepregătită în zona euro

România nu trebuie să se grăbească să intre nepregătită în zona euro, iar 2015 ca ţintă de adoptare a monedei unice este un orizont prea apropiat, a declarat economistul şef al BCR, Lucian Anghel, citat de Agerpres.

"Este greu de crezut că inflaţia va fi la un nivel atât de scăzut în România, de exemplu comparativ cu inflaţia din Marea Britanie", pentru a îndeplini condiţiile Tratatului de la Maastricht, a spus Anghel.

Economistul şef al BCR consideră că România mai trebuie să se pregătească pentru a adopta euro. "România trebuie să se grăbească încet. Nu ar fi în interesul României ca aceasta să intre în zona euro nepregătită", a apreciat Lucian Anghel.

Pentru a adera la zona euro, un stat membru UE trebuie să îndeplinească indicatori de convergenţă nominală, cuprinși în criteriile de la Maastricht: inflaţia să nu depăşească cu mai mult de 1,5 procente media celor mai performanţi trei membri ai UE, rata dobânzii pe termen lung să nu depăşească cu mai mult de două procente media celor mai performanţi trei membri ai UE, cursul de schimb să nu înregistreze variaţii mai mari de +/- 15% faţă de media pe doi ani, deficitul bugetar să fie sub 3% din PIB, iar datoria publică să fie de cel mult 60% din PIB.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: