Chiar și la vârsta de 70 de ani, Mircea Lucescu mai are un cuvânt de spus în fotbalul mare. După cei 12 ani petrecuți la cârma grupării ucrainene Șahtior Donețk, alături de care a cucerit 22 de trofee, cel mai titrat tehnician român va bifa o nouă provocare. De această dată în Rusia.

Va fi urmat de alți doi români

În noaptea de luni spre marți, „Il Luce” și-a dat acordul pentru a conduce, din sezonul viitor, una dintre cele mai bogate echipe din Europa. Românul și-a trecut parafa în contractul cu Zenit într-un yacht, și va pregăti echipa din Sankt Petersburg pentru următorii doi ani, cu opțiune de prelungire pentru încă un an. „Nea Mircea a semnat un contract pe trei ani cu Zenit, iar împreună cu dânsul vor veni și antrenorul secund Alexandru Spiridon și maseurul Victor Hexan, care i-au fost alături și la Șahtior. Au fost şi alte oferte pentru Mircea Lucescu, dar dânsul a ales-o pe aceasta, care este cea mai bună. Noi am mai purtat discuţii cu cei de la Zenit şi înainte”, a mărturisit Arcadie Zaporojanu, agentul tehnicianului în vârstă de 70 de ani.

Mircea Lucescu va fi răsplătit cu suma de 4,5 milioane de euro pe sezon. Nu ar fi nicio problemă pentru rușii de la Zenit, în acest sens.

Clubul este deținut încă din 2005 de gigantul Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume. Pe lângă acest lucru, Zenit este și echipa susținută de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Buget de transferuri impresionant

Zenit a terminat pe locul 3 în Rusia, în acest sezon, iar românul îi va lua locul pe banca tehnică lui Andre Villas Boas, care nu a reușit să-i ducă pe ruși în Liga Campionilor. Printre cei mai buni jucători din lot se află brazilianul Hulk, belgianul Witsel, argentinianul Garay, dar și rușii Kokorin și Dzyuba. Astfel, misiunea ca trupa din orașul de baștină al șeful statului rus să reintre între cele mai bune echipe din Europa îi revine lui „Il Luce”.

Zenit Sankt Petersburg va avea un buget de transferuri de 60 de milioane de euro.

Românul se va lovi, însă, la Sankt Petersburg, și de partea neplăcută a echipei. Fanii lui Zenit sunt cunoscuți pentru xenofobie și rasism. În trecut, comuniștii din oraș i-au cerut președintelui Putin să-l înlocuiască pe antrenorul italian Luciano Spalletti cu un alt tehnician din Coreea de Nord.

De-a lungul istoriei, Zenit a cucerit 5 titluri în Rusia (1984, 2007, 2010, 2012, 2015), 4 Cupe ale Rusiei (1944, 1999, 2010, 2016), 4 Supercupe ale Rusiei (1984, 2008, 2011, 2015), o Cupă a Ligii Rusiei (2003), o Cupă UEFA (2008) și o Supercupă a Europei (2008).