Lozinci la modă: „Vrem decât demisia!” și „Dumnezeu să-l ODHCNEASCĂ pe Băsescu!”

Lozinci la modă: „Vrem decât demisia!” și „Dumnezeu să-l ODHCNEASCĂ pe Băsescu!”

La protestele de ieri, în jurul orei 20.00, a fost numărul maxim de manifestanţi, aproximativ 800. Au fost mult mai puțini decât în zilele precedente. Printre ei și-a făcut apariția și un politician, care a avut parte de o surpriză neplăcută. În timp ce manifestanţii scandau lozinci la modă, un bărbat a fost bătut de nevastă în public.

În fața Teatrului Național erau aceiași oameni-emblemă ale protestelor de până acum: omul cu papagalul de pluș, domnul cu băț fluturat în aer în care stăteaua atârnate, printre altele, o ceapă și o gheară de găină. De simpatia protestanților s-a bucurat și un grup de domnișoare foarte hotărâte la scandări și cu o cerință precisă: „Nu ne dorim altceva, vrem decât demisia!!!”. Prin public circula și o poveste lacrimogenă: „Un protestatar a fost luat la bătaie de nevastă-sa pentru că a venit la miting. Reacția lui nu a reușit să o înduioșeze:" Nu-s la băut, m-a chemat cineva aici că cică se dau alimente”.

La un moment dat, după ce Viorel Lis s-a pierdut pe străzi, printre barurile cu păcănele, iar Nati Meir a fost răpus de frig, și-a făcut apariția prințesa Briana Caragea.

În Piața Universității, pe lângă cei care au făcut hore și au stat în fața camerelor de luat vederi cu lumânări pe colivă, cântâdu-i prohodul președintelui, au fost și protestari din rândul oamenilor educați, reprezentanți ai organizaților non guvernamentale, profesori, medici și, la un moment dat, chiar și un preot. Ca și în celelate seri de proteste s-au strigat lozinci împotriva Guvernului Boc și președintelui Băsescu.

La un moment dat, în jurul orei 21.00, din zona Hotelului Intercontinental a intrat în mulțime liberalul Ludovic Orban. Cu zâmbetul pe buze, puțin incomodat de 3-4 participanți la miting, a reușit să ajungă în dreptul statuii din fața Teatrului Național. Numai că, în timp ce liberaralul era asaltat de zeci de microfoane, camere de luat vederi și aparate de fotografiat, toată mulțimea s-a întors cu fața spre el și a început să-l huiduie. „Pleacă acasă, Orbane! N-avem nevoie de politicieni aici, ne-ați falimentat!”, striga unul dintre manifestanți. Mai mulți participanți de la miting au început să roiască în jurul lui și să-l îngrămădească serios. Liberalul nu înțelegea ce i se întâmplă, se uita spre cei care îl fac sandwich.

În Piața Universității era un cor de huiduieli și fluierături, toate împotriva politicianului. Orban insistă cu „Jos Băsescu!” gâtuit, însă protestatarii nu-i țin isonul. „Du-te acasă, n-avem nevoie de politicieni pe aici”, răspunde unul dintre ei. Altul îl întreabă unde e Antonescu și de ce n-a venit în Piață. „Va veni și el”, răspunde Ludovic Orban. După minute bune, câțiva apropiați ai politicianului au reușit să-l scoată nevătămat dintre cei care l-au luat serios la împins. Câțiva dintre participanții la miting nu l-au lăsat până nu l-au văzut plecat și l-au huiduit în continuu.

După plecarea politicianului, în Piața Universității au continuat protestele. În jurul orei 22.00 au început să se subțieze rândurile. În fața Facultății de Arhitectură, acolo unde erau mulți tineri și grupuri de suporterii ai echipelor de fotbal din București, de data aceasta foarte pașnici, se făceau glume pe seama dinamoviștilor: „E prima dată când au motiv să scandeze în Piața Universității”.

Până aproape de miezul nopții, n-a mai rămas nimeni la miting, iar jandarmii s-au apucat de strâns gardurile de delimitare.

BUCUREȘTI

TIMIȘOARA FOTO: ADI PÎCLIȘANFOTO: ADI PÎCLIȘAN FOTO: ADI PÎCLIȘAN FOTO: ADI PÎCLIȘAN FOTO: ADI PÎCLIȘAN

CLUJ FOTO: Mihai Șoica FOTO: Mihai Șoica FOTO: Mihai Șoica FOTO: Mihai Șoica

DEVA FOTO: Ciprian Iancu FOTO: Ciprian Iancu FOTO: Ciprian Iancu

CITIŢI ŞI:

  • Radiografia protestelor. MIRCEA CĂRTĂRESCU: "Cea mai mică gafă a Puterii poate reaprinde scânteia"
  • ZIUA A CINCEA. Protest în Piața Universității. Ludovic Orban, huiduit şi gonit de manifestanţi
  • Ce spun Ponta și Antonescu despre faptul că Ludovic Orban a fost huiduit
  • Cristi, ultras: "Să nu se bucure Ponta. Nu am ieşit să facem revoluţie pentru el" | VIDEO
  • Jandarmeria: „22 de persoane au comis fapte de natură penală” | VIDEO
  • ZIUA A PATRA: EVZ vă prezintă rolurile principale din drama "Război în stradă"
  • ZIUA A CINCEA. Ce vor manifestanții din Piața Universității după întoarcerea lui Arafat
  • Primăria Capitalei a aprobat un marș și miting cu 10.000 de persoane, pe 24 ianuarie

Ne puteți urmări și pe Google News