Lovitură teribilă pentru unguri! Volodimir Zelensky s-a dezlănţuit: „Se plătesc bani murdari pentru petrolul rusesc!”

Lovitură teribilă pentru unguri! Volodimir Zelensky s-a dezlănţuit: „Se plătesc bani murdari pentru petrolul rusesc!” Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că își „câștigă banii cu sângele altora”, nominalizând Germania și Ungaria, despre care a precizat că blochează eforturile de a pune embargo asupra vânzărilor de energie, din care Rusia ar putea obține până la 250 de miliarde de lire sterline (326 de miliarde de dolari) în acest an.

O frustrare tot mai mare ia naștere în rândul liderilor ucraineni față de Berlin, a arătat președintele Volodymyr Zelensky, precizând că nemții au sprijinit unele sancțiuni împotriva Rusiei, dar a „rezistat” apelurilor de a susține măsuri mai dure privind vânzările de petrol.

Zelensky acuză europenii că sprijină vânzările de petrol rusesc 

„Unii dintre prietenii și partenerii noștri înțeleg că acum este un moment diferit, că nu mai este o problemă de afaceri și bani, că este o problemă de supraviețuire”, a declarat președintele ucrainean din camera de situație de la Kiev.

Liderul de stat a reiterat, de asemenea, apelurile pentru furnizarea mai multor arme Ucrainei, spunând că nu aceasta nu primește provizii suficient de repede pentru a respinge asaltul Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Statele Unite, Marea Britanie, unele țări europene - încearcă să ajute și ajută. Dar totuși avem nevoie de ele mai repede, mai repede și mai repede. Cuvântul cheie este «acum»”, a spus Volodymyr Zelensky.

Cum înaintează forțele armate ruse în Ucraina

În ultimele săptămâni, trupele rusești s-au retras din jurul capitalei Kiev și din alte părți centrale și nordice ale țării - renunțând aparent la încercarea de a cuceri toată Ucraina prin forță.

Dar există  temeri legate de un conflict sângeros și prelungit în estul și sudul țării, în timp ce președintele rus Vladimir Putin își reorientează campania militară în această zonă, în încercarea de a cuceri mai multe teritorii.

Orașul portuar Mariupol din sud - un obiectiv strategic pentru președintele Vladimir Putin - a fost deja devastat de săptămâni de bombardamente de artilerie rusească.

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat, într-un interviu oferit BBC, că, în opinia sa, zeci de mii de oameni ar fi fost uciși în oraș.

„Avem, de asemenea, informații că, pe lângă aceste zeci de mii de morți, mulți au dispărut. Știm că documentele lor au fost înlocuite, au primit pașapoarte rusești și au fost duși adânc în Rusia - unii în tabere, alții în alte orașe. Nimeni nu știe ce se întâmplă cu acești oameni. Nimeni nu știe câți au fost uciși”, a spus Volodymyr Zelensky.

Un „întreg spectru de emoții” la București

Președintele ucrainean a susținut că atrocitățile aparent comise de trupele rusești în Mariupol și în suburbiile din Kiev, Bucha și Borodyanka, au îngustat și mai mult posibilitatea unor discuții de pace cu rușii.

Sute de morți au fost găsiți în Bucha de când a fost recucerită de forțele ucrainene, în urmă cu puțin peste o săptămână, inclusiv civili care au fost găsiți împușcați în cap, cu mâinile legate la spate, precum și numeroase rapoarte de violență sexuală.

„Bucha este în curs de închidere (a posibilităților de negocieri de pace - n.r.). Nu este vorba despre mine - este vorba despre Rusia. Ei nu vor mai avea multe șanse să vorbească cu noi”, a afirmat liderul ucrainean, adăugând că a experimentat „întregul spectru de emoții” când a fost la București, săptămâna trecută, dar a încheiat ziua cu „nimic altceva decât ură față de armata rusă”.

El l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin și restul armatei ruse - „de sus până jos” - că sunt „criminali de război”.

„Nu ne-am așteptat la o invazie la scară largă”

Volodymyr Zelensky și-a apărat conducerea în perioada premergătoare invaziei rusești care a început în februarie, când guvernul său a îndemnat poporul ucrainean să rămână calm. El a declarat că guvernul a lucrat pentru a conveni asupra acordurilor pentru arme și provizii, precum și pentru a se concentra pe evitarea panicii care ar putea declanșa o fugă la bănci și destabiliza economia Ucrainei.

„Asta a fost ceea ce a vrut Rusia - și nu doar Rusia -, dar nu am lăsat să se întâmple acest lucru. Nu ne-am așteptat la o invazie la scară largă atunci când s-a întâmplat”, a spus președintele ucrainean.

Ucraina se confruntă acum cu un nou atac în est și sud, în timp ce Rusia încearcă să își taie mai mult teritoriu, după anexarea Crimeei în anul 2014.

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat că estul este acum în „cea mai dificilă situație” din perspectiva forțele armate ale Ucrainei, „dar aici sunt concentrate cele mai puternice unități ale noastre”.

„Ne pot distruge, dar vom răspunde; pot ucide, dar vor muri și ei. Nu pot să înțeleg pentru ce - nu pot să înțeleg de ce au venit”, a afirmat președintele Volodymyr Zelensky.