Bula investițiilor în criptomonede izbucnește. Este primul semn că vom asista la o prăbușire a pieței de valori. Investitorii digitali pierd averi colosale, deoarece Ethereum pierde 20% din valoarea sa în numai 24 de ore, iar Luna scade cu 98 % și Coinbase avertizează clienții că își pot pierde toţi banii.
Monedele digitale au scăzut în valoare în această dimineață, iar investitori pierd miliarde și se alimentează temerile că ar fi prevestitorul unei prăbușiri mai largi a burselor. A doua cea mai mare criptomonedă din lume, Ethereum, s-a alăturat prăbușirii, a scăzut cu 20% în ultimele 24 de ore.
Valoarea criptomonedelor a scăzut brusc în ultimele zile, inclusiv una dintre ele, care și-a pierdut 98% din valoare, pe măsură ce temerile pentru economia globală se răspândesc și investitorii încep să vândă activele riscante.
Scad acțiunile celor mai puternice companii din lume
Investitorii în acțiuni suferă și ei, acțiunile tehnologice din SUA scăzând în ultimele săptămâni, inclusiv Amazon, care a scăzut cu 30% într-o lună. FTSE 100 a scăzut cu 2,5% în această dimineață, după ce cifrele oficiale au arătat că economia Regatului Unit crește mai lent decât se aștepta în primul trimestru.
Mulți investitori amatori au început să cumpere acțiuni și monede digitale în timpul pandemiei de Covid și au făcut bani, deoarece valorile creșteau în general. Ethereum și-a pierdut acum mai mult de jumătate din valoare în acest an, Bitcoin și-a pierdut o treime din valoarea sa din ianuarie, iar Luna, cu 98% din valoarea sa este distrusă peste noapte.
Popularul schimb de monede digitale Coinbase a avertizat că utilizatorii ar putea să-și piardă toți banii dacă compania dă faliment - după ce recesiunea a dus la o scădere cu 27% a prețului acțiunilor sale.
În timpul pandemiei, ratele dobânzilor scăzute cu intenția de a stimula economiile, au determinat investitorii să cumpere active mai riscante, cum ar fi criptomonede, cu rate mai mari de rentabilitate.
Inflația la nivel mondial a dat peste cap toate economiile
Deoarece inflația vertiginoasă duce la o creștere a ratelor dobânzilor, aceste active sunt vândute în favoarea obligațiunilor guvernamentale mai sigure - care vor oferi randamente mai bune.
Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor cu 0,25%, până la un nivel maxim din ultimii 13 ani de 1% pe 5 mai. Rezerva Federală și-a majorat, de asemenea, ratele dobânzilor la 1% pe 4 mai - și se așteaptă creșteri suplimentare ca să prevină cel mai grav efect al inflației.
NASDAQ a cunoscut cea mai puternică scădere la începutul acestei săptămâni, iar lovitura cripto implică o integrare tot mai mare între cripto și piețele tradiționale. Indicele, care prezintă mai multe companii de tehnologie de profil înalt, a încheiat pe 5 mai tranzacționarea la 12.317,69 USD.
Tesla lui Elon Musk a scăzut cu 36% în ultima lună pe fondul știrilor că va cumpăra Twitter
Acțiunile producătorului de mașini electrice se tranzacționează acum la 600 de lire sterline, o scădere dramatică de la 937,69 de lire sterline în urmă cu o lună. Musk, un susținător vocal al criptomonedelor, a influențat puternic prețurile Dogecoin și Bitcoin și, la un moment dat, a spus că: compania sa va accepta Bitcoin pentru achiziționarea mașinilor.
După ce Rezerva Federală a SUA a crescut ratele dobânzilor după sfârșitul boom-ului anilor 1990, tranzacțiile speculative au scăzut și au făcut ca bula să se spargă, ducând la scăderea valorilor.
Volumul afacerilor realizate de schimburile cripto, care dețin registrele „blockchain”, este deja în scădere considerabilă. În ciuda perspectivelor, comercianții de criptomonede de pe rețelele sociale au apelat la platforme atât pentru a-și bate joc de prăbușire, cât și pentru a-i încuraja pe alții să nu vândă.
„HODL” – Hold On for Dear Life – a fost pomenit cel mai des in comentariile lor, după ce a câștigat popularitate anterior deoarece comercianții și-au pariat investițiile pe monede care fac o recuperare, scrie Daily Mail.