Agenția de presă Yonhap din Coreea de Sud a citat o sursă anonimă din interiorul Guvernului de la Seul, spunând că suspendarea va afecta doar exercițiile militare comune majore, nu și pe cele de rutină, relatează Reuters.

La finalul summit-ului pe care l-a purtat cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, președintele american Donald Trump a făcut o declarație surprinzătoare. Trump afirmase că va pune în aplicare planul de a-i retrage pe cei aproape 30.000 de soldați americani din Coreea de Sud.

Declarația lui Trump cu privire la retragerea forțelor vine ca o surpriză, atât pentru Coreea de Sud, cât și pentru oficialii armatei SUA, care s-au opus mereu unei astfel de măsuri. Liderul de la Casa Albă a făcut aceste afirmații în timpul conferinței de presă de după summit, numind exercițiile militare scumpe și „provocatoare”.

Seulul a transmis că trebuie să își dea seama „de înțelesul precis sau de intențiile” promisiunilor lui Trump, afirmând că este „dispus să exploreze măsuri variate pentru a ajuta la progresarea discuțiilor”.

Totuși, dând semne că ia în considerare această opțiune, președintele din Sud, Moon Jae-in, declarase, joi, că Seulul trebuie să fie atent cu privire la presiunile militare puse pe statul vecin, dacă dorește o denuclearizare a Phenianului.

Pentru Kim, încetarea acestor exerciții a fost o cerere recurentă, parte din dorința liderului din Nord de a elibera peninsula de prezența militară a americanilor. Rămâne de văzut dacă există vreo posibilitate ca, așa cum își doreșete Phenianul, armata SUA să părăsească zona complet.