Evenimentul ZileiJustitieLovitură pentru zeci de „doctori”. Academia de Informații a SRI a făcut apel la instanță

Lovitură pentru zeci de „doctori”. Academia de Informații a SRI a făcut apel la instanță

Lovitură pentru zeci de „doctori”. Academia de Informații a SRI a făcut apel la instanță
Academia Națională de Informații „Mihail Viteazul” a SRI cere în instanță anularea diplomelor de doctor în cazul mai multor generali SRI în rezervă, dar și în cazul unor doctori făcuți „la apelul bocancilor” de către fostul conducător de doctorate Gabriel Oprea, potrivit portalului Curții de Apel București.

Demersul ANI a SRI vine după ce, anul trecut, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a emis verdicte de plagiat în cazul acestora, potrivit pressone.ro, care citează un răspuns al Biroului de presă al SRI, scrie G4media.ro.

Nu mai puțin de 32 de astfel de procese au fost deschise la Curtea de Apel București.

Printre cei în cazul cărora CNATDCU a emis verdict de plagiat și, acum, ANI a SRI cere în instanță anularea diplomelor de doctor sunt:

* generalul SRI (r) Sorin Gabriel Cozma – fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI.

* generalul SRI (r) Dumitru Dumbravă – fost șef al Direcției Juridice a SRI.

* generalul SPP (r) Gabriel Naghi – fost șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) pe vremea președintelui Ion ILiescu, între decembrie 2000 – decembrie 2005.

* Radu Stroe – fost ministru PNL de Interne (decembrie 2012 – ianuarie 2014).

Daniel Andrei Moldoveanu – fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu și fost șef al Comunității Naționale de Informații.

Romeo Raicu – fost parlamentar PDL și fost președinte al Comisiei parlamentare de control a activității SIE.

Ana Maria Tudor (fostă Oprea) – fiica fostului vicepremier și conducător de doctorate la ANI a SRI, Gabriel Oprea, el însuși cu verdict de plagiat.

Alexandru Marius Tudor – ginerele fostului vicepremier Gabi Oprea.

Adela Loredana Neagu (fostă Popescu) – secretara lui Gabi Oprea

colonelul SRI (r) Cezar Aurelian Țolescu – fost director general al RASIROM, societate comercială coordonată de SRI, care se ocupă cu ”integrarea de soluții de securitate fizică și informatică a infrastructurilor critice naționale și europene”. Acum, colonelul este șef serviciu la Unitatea de management al proiectului BRUA din cadrul Transgaz.

Potrivit pressone.ro, demersul juridic al ANI a SRI reprezintă o noutate absolută și vine după ce un articol din Legea nr. 1/2011 a educației naționale a fost modificat în data de 21 iulie 2019 astfel încât, după ce un titlu de doctor este retras pentru plagiat, universitatea care a acordat titlul respectiv trebuie să ceară în instanță anularea diplomei de doctor într-un termen de un an.

În cazul fostului vicepremier și conducător de doctorate la ANI a SRI, Gabi Oprea, CNADTCU a emis verdict de plagiat în 2016. El a contestat decizia în instanță și a pierdut în 2018, dar a făcut recurs.


Accesează: