Ursula von der Leyen nu a fost de acord cu propunerea Dan Nica deoarece, scrie g4media.ro, își dorește o femeie pentru postul de comisar european la Transporturi! Prioritatea șefei CE este să păstreze echilibrul de gen în viitorul executiv comunitar, iar nominalizarea lui Nica îi strica „balanța”.

Potrivit cotidianului maghiar Nepszava, și Ungaria va trebui să facă o nouă propunere de comisar european, deoarece Ursula von der Leyen l-a respins pe Laszlo Trocsanyi, nominalizat de Budapesta. În ultima vreme s-a discutat intens despre un posibil schimb de portofolii între România și Ungaria, dar noul președinte al Comisiei Europene nu vrea să se implice, lăsând cele două țări să decidă singure.

Cum nu sunt șanse mari ca noua Comisie să mai fie votată pe 23 octombrie (data stabilită inițial), cel mai probabil se va amâna procedura pentru sfârșitul lunii noiembrie. Asta înseamnă că președintele Klaus Iohannis și Partidul Național Liberal mai au timp să retragă candidatura lui Dan Nica și să propună un nume nou la „Transporturi”. Evident, cu mențiunea dacă trece guvernul liberal de votul Parlamentului României!

Favoriți: Adina Vălean și Siegfried Mureșan

În clipa de față sunt doi favoriți care se bat pentru postul de comisar European la Transporturi: Adina Vălean și Siegfried Mureșan. Se mai discută, pe surse, și despre Emil Hurezeanu și Leonard Orban.

La nivel european, miza este și mai mare. Grupul socialiștilor se teme să nu piardă majoritatea pe care o deține în Colegiul Comisarilor în cazul în care trimisul României nu va fi alesul PSD! La momentul actual, socialiștii au un comisar în plus față de popularii europeni (PPE).