Proiectul de lege din Franţa, inspirat din exemplul Germaniei, prevede că reţelele de socializare trebuie să elimine postările ofensatoare în 24 de ore de la momentul în care le sunt sesizate.

Potrivit DPA votul a fost dat cu largă majoritate. Adunarea Naţională a aprobat proiectul cu 434 de voturi pentru şi 33 împotrivă.

Site-urile din Germania, începând din octombrie 2017, trebuie să elimine postările care conţin în mod clar un discurs ce îndeamnă la ură în interval de 24 de ore sau în interval de o săptămână în cazurile mai puţin evidente. Amenzile pot ajunge şi la milioane de euro.

Chiar dacă președintele francez Emmanuel Macron a salutat recent o astfel de propunere, considerând-o eficientă, proiectul de lege nu a scăpat de critici.

Legea ar putea determina unele site-uri să fie mult prea precaute şi să şteargă postările controversate care nu conţin neapărat un discurs al urii, susțin apărătorii libertăţii cuvântului.

Mai mult decât atât, un parchet public separat va fi creat pentru a se ocupa de discursul urii. Proiectul de lege din Franţa le cere site-urilor să coopereze cu instanţele.

Facebook a fost de acord, la sfârşitul lunii trecute, să împărtăşească instanţelor franceze adrese de IP legate de anumite postări ofensatoare, pentru a-i găsi pe presupuşii vinovaţi.

De asemenea, căile prin care utilizatorii pot raporta cazurile de discurs al urii vor fi simplificate. Sancțiunile sunt aspre. Amenda pentru nerezolvarea unor astfel de plângeri poate ajunge până la 4% din veniturile mondiale ale companiei.

Te-ar putea interesa și: