Evenimentul Zilei > International > Lovitură pentru Putin: Ucraina primește petrol din SUA
Lovitură pentru Putin: Ucraina primește petrol din SUA

Lovitură pentru Putin: Ucraina primește petrol din SUA

Primul transport de petrol din SUA a ajuns în portul orașului Odesa, în Ucraina. Potrivit serviciului de presă al portului, 75 de mii de tone de țiței de calitate Bakken au fost achiziționate de compania ucraineană PJSC Ukrtatnafta și vor fi prelucrate la rafinăria de petrol din orașul Kremenchuk.

Petrolierul Wisdom Venture, care navighează sub pavilionul Hong Kong, a livrat deja transportul de petrol. Următorul vas cu petrol Bakken este așteptat să ajungă la Odessa în luna august a acestui an.
În aprilie 2019, premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat că Moscova a decis să impună o interdicție asupra exportului de petrol și produse petroliere către Ucraina. Aceste măsuri au fost luate ca răspuns la restricțiile comerciale impuse Rusiei de autoritățile de la Kiev.
În timpul campaniei electorale prezidențiale, președintele actual Volodymyr Zelensky a declarat că Ucraina va căuta opțiuni alternative pentru aprovizionarea țării cu produse petroliere.
„Cred că vom căuta surse alternative pentru produsele petroliere. Poate că vom încerca să cooperăm cu țările occidentale”, a spus Zelensky.
„Aproximativ 40% din piața noastră petrolieră are produse din Rusia. Este necesar să găsim o alternativă până la 1 iunie și să organizăm livrări din Polonia și din statele baltice”, a adăugat expertul în domeniul energiei din Ucraina Andriy Gerus.
Prim-ministrul Volodymyr Groysman a vorbit și el despre intenția Kievului de a reduce dependența Ucrainei de sursele de energie rusești.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.