Conform ultimelor cifre, numărul epidemiei Covid-19 din Rusia arată 441.108 de persoane infectate și 5.384 de morți, cu 169 decese raportate în ultimele 24 de ore. În numeroase cazuri (cu excepția deceselor), este a treia țară cea mai afectată din lume, în spatele Statelor Unite  (1.757.522 de cazuri) și Braziliei (514.849), potrivit Națiunilor Unite.

Luna trecută datorită evoluției epidemiei (peste 10.000 de noi infectări zilnice la acea vreme), autoritățile ruse au decis să amâne marea paradă militară care urma să marcheze 75 de ani de la victoria împotriva  Germaniei naziste, care urma să aibă loc pe 9 mai. Moscova informat că parada va avea loc la pe 24 iunie.

În Franța au apărut  în egală măsură întrebări cu privire la organizarea paradei militare tradiționale din 14 iulie, evoluția situației de sănătate fiind primul factor de luat în considerare.

La 13 mai, președintele Emmanuel Macron a spus că speră că „Ziua Națională va fi o ocazie suplimentară pentru a arăta omagiul și recunoașterea națiunii tuturor celor care se angajează în lupta împotriva Covid-19”.

„Președintele Republicii a dorit o recunoaștere simbolică a întregii națiuni față de cei care s-au mobilizat în această epidemie și continuă să facă acest lucru”, a explicat Sibeth Ndiaye, purtătoarea de cuvânt al guvernului.

Cu două zile mai devreme, în timpul unei audieri al ministrului Forțelor Armate, Florence Parly, în fața Comisiei senatoriale pentru Afaceri Externe și Forțele Armate, senatorul Ladislas Poniatowski a considerat că este „urgent” să fie anunțată „anularea” a paradei din 14 iulie, ținând cont de apariția a patru focare de contaminare.

„14 iulie este Ziua Națională și o vom sărbători, dar este încă prea devreme pentru a spune cum”, a răspuns doamna Parly.

În final, potrivit unui comunicat de presă emis de palatal Élysée, joi, parada de pe Champs-Élysées va fi anulată pentru a fi înlocuită cu o ceremonie militară care va avea loc la Place de la Concorde.

Decizia pare logică, având în vedere că o paradă ca cea din 14 iulie necesită importante lucrări de planificare și pregătire, precum și, pentru unitățile care defilează, repetiții, evident, incompatibile cu distanțarea socială.

Ceremonia va include „un dispozitiv restrâns la 2.000 de participanți și aproximativ 2.500 de invitați”, în conformitate cu regulile de distanțare socială, a declarat Președinția Republicii.

„Ceremonia, care va include o paradă aeriană, va onora participarea armatelor noastre la lupta împotriva Covid-19, prin operațiunea Resilience. De asemenea, va aduce un omagiu personalului medical pe care francezii l-au aplaudat în fiecare seară în perioada de restricții, precum și tuturor actorilor mobilizați împotriva coronavirus”, a precizat Elysée.

În prezent, nu există prevăzut ca publicului larg să participe la ceremonie. Dar „situația ar putea fi reevaluată până în 14 iulie”, dacă situația de sănătate se îmbunătățește în continuare, a spus președinția.

Ultima dată când parada din 14 iulie a fost înlocuită cu o simplă ceremonie militară, cu o trecere în revistă a trupelor,  datează din anii 1925-1929, scrie Zone Militaire.