Lovitură pentru judecători şi procurori. Pensiile le vor fi impozitate

Lovitură pentru judecători şi procurori. Pensiile le vor fi impozitatePensii speciale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Lovitură dură pentru judecători şi procurori. Pensiile lor, cu mult mai mari ale românilor de rând, vor fi impozitate.

Pensiile procurorilor şi judecătorilor vor fi impozitate. Camera Depuţatilor a adoptat proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Pensiile judecătorilor şi procurorilor vor fi supraimpozitate cu 15% sau 20%. Se va face în functie de valoarea părţii necontributive din pensia de serviciu.

Baza de calcul a pensiei va fi raportată la ultimii patru ani.

Foto: Razvan Valcaneantu

Condiţiile la pensiile de serviciu

Noul proiect de lege, completat cu amendamentele trimise de Guvern, prevede urmatoarele:

- a fost modificat modul de calcul al pensiei, în sensul că pensiile de serviciu să se stabilească raportat la media îndemnizatiilor şi sporurilor din ultimele 48 de luni (patru ani) de activitate;

- se întroduce o eşalonare nouă a perioadei de cel mult cinci ani în alte profesii juridice care să fie luată în calcul la vechimea de 25 de ani necesară pentru ca judecătorii şi procurorii să se poatăa pensiona. Practic, vechimea de cinci ani se va lua în calcul în perioada 2024-2031. Urmând ca apoi ea să scadă treptat astfel încât în 2061 să nu fie valorificată decât vechimea de 25 de ani efectiv în magistratură.

- se vor întroduce două impozite: unul de 15%, altul de 20%, în funcţie de valoarea păţii necontributive din pensia de serviciu.

Proiectul de lege fusese adoptat de Senat in 11 octombrie 2023. Proiectul de lege va fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis în urmatoarele zile. În cazul în care nu va fi atacat din nou la Curtea Constituţională.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, în calitate de for decizional, cu 174 voturi pentru, 81 împotrivă şi 17 abţineri, proiectul legii pensiilor speciale. Proiectul a fost pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

În 2 august, actul normativ, adoptat anterior de Parlament, a fost trimis spre reexaminare în forul legislativ. După ce Curtea Constituţională a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

Legea pensiilor speciale, aprobată la Senat

În urmă cu câteva zile, legea pensiilor speciale a fost votată la Senat. Senatul a adoptat, în urma reexaminării, legea, prin punerea în acord cu decizia CCR.

În dezbaterile din Parlament, senatorul PSD Lucian Romaşcanu a susținut că prin această lege „trebuie protejaţi banii din PNRR”. El a spus că se crează un „sistem de pensii corect în România”. El a mai acuzat  USR că nu ar fi rezolvat pensiile speciale atunci când a fost la guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News