Lovitură pentru gigantul Huawei. Compania este anchetată cu privire la o posibilă încălcare a embargoului impus Iranului
- Radu Plugaru
- 26 aprilie 2018, 09:18
Departamentul de Justiție al SUA a deschis o investigație privind presupuse încălcări, de către Huawei Technologies din China, a embargoului la care este supus Iranul, conform unui reportaj Wall Street Journal publicat miercuri.
Investigația Departamentului de Justiție are loc pe fondul citațiilor emise de către Departamentul de Comerț și Trezorerie al SUA cu privire la posibile nerespectări ale sancțiunilor, conform aceluiași ziar. Huawei, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente și servicii de telecomunicații din lume, a fost supus unei inspecții deosebit de amănunțite în Statele Unite, unde oficialii guvernamentali însărcinați cu securitatea națională consideră că presupusele sale legături strânse cu guvernul chinez înseamnă un risc de securitate. Activitatea de afaceri a companiei a fost puternic afectată în SUA, în urma îngrijorării că ar putea submina concurenții locali și că telefoanele mobile și echipamentele de rețea, produse de companie și folosite pe scară largă în alte țări, ar putea oferi Beijingului o sursă de spionaj. Reportajul publicat de Wall Street Journal nu a oferit alte detalii despre anchetă. Un articol publicat în New York Times susține că firma a fost citată de Departamentul Comerțului și Trezoreriei pentru presupuse încălcări ale sancțiunilor impuse Iranului și Coreei de Nord. Reprezentanții Huawei nu au comentat cu privire la reportajul publicat în Wall Street Journal. "Huawei respectă toate legile și regulamentele aplicabile în țările unde operează, inclusiv legile și reglementările aplicabile privind controlul exporturilor și sancțiunile impuse de ONU, SUA și UE", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Charles Zinkowski. Pe fondul incertitudinii crescânde a Statele Unite cu privire la Huawei și la grupul chinez de telecomunicații ZTE Corp, Comisia Federală pentru Comunicații a propus luna trecută un nou regulament care ar restricționa posibilitatea ca micii prestatori de servicii de telecomunicații să cumpere "echipamente sau servicii de la companii care prezintă o amenințare la adresa securității naționale". Principalele companii americane de telecomunicații au fost deja anunțate să nu colaboreze cu cele două consorții chineze, uneori la îndemnul ferm al oficialilor americani.