Lovitură pentru fast-food-uri! Legea promulgată de Iohannis va avea un impact major

Producătorii vor fi obligați să limiteze drastic acizii trans din alimente.

Atât li se permite: maximum două grame la 100 de grame de grăsime din conținut, pentru că sunt cele mai dăunătoare grăsimi care se găsesc în margarină, fast-food, mezeluri, produse coapte precum biscuiții și prăjiturile.

Aşadar, președintela Klaus Iohannis a promulgat miercuri o lege cu impact destul de dur pentru cei din industria alimentară. Producătorii vor fi obligați să limiteze drastic acizii trans din alimente:  maximum două grame la 100 de grame de grăsime din conținut. Sunt cele mai dăunătoare grăsimi care se găsesc în margarină, fast-food, mezeluri, produse coapte precum biscuiții și prăjiturile.

Grăsimile de timp trans sunt extrem de periculose pentru sănătatea noastră

Grăsimile trans sunt considerate cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece au efecte devastatoare asupra organismului uman, prin faptul că cresc colesterolul rău din organism și îl reduc pe cel bun.

Grăsimile de tip trans sunt obţinute printr-un procedeu chimic, numit hidrogenare, din uleiurile vegetale. Cu ajutorul lor produsele alimentare au o perioadă de valabilitate mai lungă. Partea proastă este că sunt extrem de nocive pentru organism: cresc riscul de boli cardio-vasculare, diabet de tip doi şi cancer.

Alimentele în care este cel mai probabil să găsiți grăsimi trans sunt următoarele:

  • prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul de plăcinta sau pizza, chiflele pentru hamburgeri;
  • margarina și smântâna vegetală pentru gătit;
  • amestecuri de prăjituri, plăcinte și ciocolata instant;
  • alimente prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, bucăți de pui pane etc.);
  • snacksuri (chipsuri, napolitane, bomboane, pop-corn preambalat pentru cuptorul cu microunde);
  • semi-preparate congelate;

Producătorii din toată lumea au început să facă abuz de acest tip de grăsimi, deoarece ele ajută la prelungirea prospețimii alimentelor, permit păstrarea acestora pentru un termen mai îndelungat și le face să arate mai atrăgător de pe rafturile magazinelor.

Specialiștii precizează că mici cantități de grăsimi trans se formează în mod natural în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, miel și lactate grase.

Producătorii apelează îndeosebi la acizii grași trans nesaturați pentru că aceștia prelungesc termenul de valabilitate al produselor și le conferă un aspect plăcut. Pe piața europeană sunt produse cu peste 40 la sută acizi grași trans. În special, acest lucru se întâmplă în sud-estul Europei.

Acizii graşi trans se găsesc în cantitate mare în produsele prăjite şi cele de patiserie

Dar şi în cipsuri, napolitane, biscuiţi cu cremă, popcorn şi în unele tipuri de margarină. Parlamentarii români au adoptat legea la un an după ce Comisia Europeană a aprobat un regulament care vizează alimentele bogate în grăsimi procesate. Aceste grăsimi ar declanșa bolile ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa. Producătorii care nu vor respecta legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei. Iar produsele vor fi retrase de pe piață, informează digi24.