Una dintre cele mai solide bănci cu capital străin prezentă pe piața din România a fost scoasă la vânzare. Instituția bancară a avut în trecut mai multe tentative de preluări de active bancare, însă în prezent propune, potrivit specialiștilor, o ofertă foarte atractivă pe piața de capital din România.
Banca maghiară OTP a scos la vânzare filiala sa din România, potrivit mai multor surse din piață citate de Profit. Tranzacția ar urma să se facă în decursul următorului an. OTP Bank a informat inclusiv unii dintre partenerii din România cu privire la intenția de a vinde banca, conform informațiilor sursei citate.
Într-o replică oficială acordată Profit, reprezentanții instituției bancare au declarat: ”În paralel cu strategia de creștere organică a băncii, Grupul OTP a decis extinderea gamei de opțiuni strategice ale OTP Bank România prin testarea pieței în vederea unei posibile vânzări a băncii. Acest proces este estimat să dureze câteva luni și, în cazul succesului licitației, posibilul acord de vânzare ar fi semnat în aproximativ un an. Acest demers nu influențează operațiunile curente, inclusiv atribuțiile și activitatea zilnică a angajaților băncii și nici obiectivele de vânzări ale OTP Bank România”, specifică OTP Bank.
Oferta băncii maghiare este inreresantă prin prisma diversificării produselor bancare propuse, apreciază specialiștii.
OTP Bank a încercat preluări ale unor bănci importante
De menționat că OTP Bank a avut o tentativă de a achiziționare a Băncii Românești în anul 2017, însă tranzacția nu s-a finalizat. Ulterior, OTP Bank a încercat o strategie de creștere organică a cotei de piață și a urcat de pe locul 11 până pe 9 după active, cu o cotă de piață de aproape 3%, fiind foarte aproape de Alpha Bank. De la începutul anului banca a căzut o poziție în top, după ce Eximbank a fuzionat cu Banca Românească, pe care a cumpărat-o în locul OTP.
Active de 20 miliarde de lei
În trecut, OTP a avut în plan și achiziția Garanti BBVA România în anul 2020, tranzacție care i-ar fi adus o cotă de piață țintită de 5%, dar care nu s-a concretizat. Banca avea credite în sold de 14,4 miliarde de lei la finele primului trimestru, în creștere cu 4% față de aceeași perioadă din 2022. Activele totale însumau 19,2 miliarde de lei, în creștere cu 7%. Instituția financiară din Ungaria a înregistrat o pierdere de 24 de milioane de lei în primele 3 luni ale anului, față de un profit de 34,6 milioane de lei în 2022. Depozitele de la clientelă erau de aproape 11 miliarde de lei la finele primului trimestru, rezultând un raport credite - depozite de 125%. Capitalurile acționarului reprezentau 2,2 miliarde de lei, arată datele furnizate de OTP Bank.