Evenimentul Zilei > International > Lovitură majoră pentru Rusia. Concurența la gazul rusesc vine din Marea Mediterană
Lovitură majoră pentru Rusia. Concurența la gazul rusesc vine din Marea Mediterană

Lovitură majoră pentru Rusia. Concurența la gazul rusesc vine din Marea Mediterană

Liderii Ciprului, Greciei și Israelului intenționează să semneze un acord la începutul noului an pentru construirea unei conducte de gaz natural în Mediterana de Est, a anunțat duminică ofițerul de presă al premierului grec.

Acordul va fi semnat la Atena, pe 2 ianuarie, de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, președintele cipriot, Nikos Anastasiades, și premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Conform planurilor actuale, conducta va trece prin Marea Mediterana, plecând de la depozitele de gaz ale Bazinului Levantin din Israel, până la insula greacă Creta, apoi prin Grecia continentală și în Italia.
Acordul va fi finalizat odată cu semnătura Italiei, la o dată ulterioară, susține cancelaria premierului Mitsotakis. În mai 2019, premierul italian Giuseppe Conte și-a exprimat opoziția față de proiectul Poseidon, ultima secțiune a conductei EastMed, care face legătura între Grecia și Italia.
Cipru, Grecia și Israel au semnat deja un acord cu privire la conducta lungă de 1.900 de kilometri (1.180 de mile) la începutul acestui an, în prezența secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo.
Se preconizează că noua conductă EastMed va satisface aproximativ 10% la sută din consumul de gaze naturale necesare Uniunii Europene pentru scăderea dependenței energetice de Rusia.
UE a contribuit la costul studiilor tehnice pentru acest proiect.