Demisia lui Kawai, în vârstă de 56 de ani, a survenit pe fundalul acuzațiilor aduse de săptămânalul Shukan Bunshun potrivit cărora soția ministrului, Anri Kawai, în vârstă de 46 de ani, care a fost aleasă în camera superioară a parlamentului japonez în luna iulie, a efectuat plăți care depășeau limita legală către membrii staff-ului său electoral.

13 membri ai staff-ului au primit indemnizații duble față de cât permite legea: suma  care a fost plătită a fost de 30.000 de yeni (276 de dolari americani) pe zi.

Kawai este acuzat de asemenea că a trimis cadouri precum cartofi și porumb către alegătorii din circumscripția sa.

“Nici soția mea, nici eu nu am fost conștienți de presupusele infracțiuni. Voi căuta sursa acestor probleme și îmi voi asuma responsabilitatea de a le elimina”, a declarat Kawai reporterilor după și-a înaintat demisia premierului Abe.

Kawai se află la a șaptea cadență ca deputat în parlamentul japonez reprezentând circumscripția nr. 3 din Hiroshima și este ministru din luna septembrie a acestui an, prealabil ocupând funcțiile de consilier de stat pe justiție și de consilier diplomatic special pentru premierul Abe.

Primul Ministru Abe și-a asumat responsabilitatea pentru aceste demisii și a cerut scuze publicului japonez.