UPDATE Ministerul de Externe de la Damasc anunţă că ambasadorul sirian de la Bagdad, care a luat decizia de a trece în tabăra opoziţiei, a fost „demis”. De asemenea, autorităţile siriene au ameninţat cu aducerea diplomatului în faţa justiţiei, pentru a da socoteală pentru declaraţiile sale. Potrivit MAE sirian, „el şi-a părăsit postul din cadrul misiunii diplomatice siriene de la Bagdad fără o autorizaţie prealabilă din partea Ministerului de resort.

Gestul diplomatului vine la o săptămână după ce un important lider militar, apropiat regimului de la Damasc, a fugit, de asemenea, în Turcia, aminteşte BBC.

Într-o înregistrare video postată pe Facebook, al-Fares le-a cerut militarilor sirieni să-i urmeze exemplul şi să-şi întoarcă armele împotriva conducerii de la Damasc.

„Din acest moment, declar că m-am alăturat revoluţiei poporului sirian”, a spus Fares. „Le cer membrilor armatei să se alăture revoluţiei şi să apere ţara şi pe cetăţeni. Întoarceţi-vă armele împotriva criminalilor acestui regim”, a mai spus el

Diplomatul nu a precizat motivele pentru care a trecut în tabăra adversă, dar a  repetat că forţele guvernamentale au ucis civili în timpul represiunii împotriva revoltelor care durează de 16 luni. El a mai spus că nu mai există nicio speranţă de reformă reală.

Nawaf al-Fares, un musulman sunnit din estul Siriei, a fost numit în 2008 ambasador la Bagdad, un post sensibil după trei decenii de relaţii diplomatice îngheţate între cele două ţări, El a fost văzut ca o alegere sigură, din moment ce ocupase anterior o poziţie înaltă ca reprezentant al Partidului Battah al lui Assad în provincia Deir al-Zor.

Dezertarea şi fuga în Turcia a unui general sirian, prieten din copilărie al preşedintelui Bashar al-Assad, reprezintă o ‘lovituiră grea’ pentru regimul de la Damasc şi opoziţia va încerca să ‘coopereze’ cu acesta, a declarat vineri liderul Consiliului Naţional Sirian /CNS, cu baza la Istanbul/ Abdel Basset Sayda, citat de AFP.

CNS le cere şi altor militari sirieni de rang înalt să urmeze exemplul generalului Munaf Tlass, a spus liderul Consiliului într-o conferinţă de presă. Abdel Basset Sayda a apreciat că fapta generalului sirian ‘demonstrează că însuşi nuclerul regimului începe să se destrame’ reamintind de situaţia din Libia.

Săptămâna trecută, generalul Tlass, un apropiat al familiei Assad,a  devenit ofiţerul cu cel mai înalt grad care a dezertat după declanşarea mişcării sociale împotriva actualului regim de la Damasc, în martie 2011. Fuga generalului a fost anunţată de o sursă oficială locală, precizând că Tlass este în drum spre Paris.

Ministrul de externe francez Laurent Fabius a confirmat această situaţie fără a menţiona numele generalului, vineri, cu ocazia conferinţei Prietenii poporului sirian, organizată la Paris. Surse de la Pentagon au declarat că fuga generalului sirian reprezintă o grea lovitură dată regimului de la Damasc.