Judecătorul care a analizat dosarul aflat la camera preliminară a decis că rechizitoriul are multe lacune. Procurorii trebuie să decidă acum dacă mențin decizia de trimitere în judecată sau cer restituirea cauzei. Este vorba despre dosarul în care fostul șef al DGA Ploiești și doi ofițeri de poliție au fost acuzați de mai multe fapte de corupție.
Un dosar penal care a făcut vâlvă în urmă cu câțiva ani revine în atenție după ce magistratul desemnat să judece cauza a descoperit multe neconcordanțe în rechizitoriului procurorilor de la DNA Ploiești. Judecătorul a dat o lovitură dură anchetatorilor cărora le-a pus în vedere să decidă, în cinci zile, dacă mențin decizia de trimitere în judecată a inculpaților.
Ce au susținut procurorii
Dosarul trimis în judecată de DNA Ploieşti în decembrie 2016 îi vizează pe Constantin Ispas, fost şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, acuzat de trafic de influenţă, luare de mită, cercetare abuzivă în formă continuată, divulgarea informaţiilor secrete de stat şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Tot în acest dosar au mai fost trimiși în judecată Mihail Emanuel Saghel, ofițer de poliție (acuzat de şantaj, luare de mită, trafic de influenţă, divulgarea informaţiilor secrete de stat şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri), Ionuţ Adrian Rădulescu, ofiţer în cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova (acuzat de cercetare abuzivă în formă continuată) şi omul de afaceri Constantin Sebastian Ristea (acuzat de complicitate la infracţiunea de luare de mită).
Potrivit rechizitoriului procurorilor „Constantin Ispas, în calitate de şef al DGA Prahova, a pretins şi primit de la un denunţător, în perioada aprilie 2010 - februarie 2011, câte 10.000 euro în două tranşe şi ajutor financiar pentru o anumită societate comercială deţinută de un apropiat al său. Ajutorul financiar a constat într-un împrumut în sumă de 200.000 lei şi încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil, proprietatea denunţătorului, pentru a-i crea posibilitatea societăţii respective să obţină un credit bancar. În realitate, banii pentru imobil nu au fost achitaţi.
Aceste avantaje patrimoniale au fost pretinse de Ispas pentru a-l determina pe ofiţerul coordonator din cadrul BCCO Ploieşti, comisarul-şef Mihail Emanuel Saghel, să instrumenteze, într-o anumită direcţie, un dosar penal, astfel încât să se creeze o situaţie favorabilă denunţătorului, cercetat în cauza respectivă“
Multe neconcordanțe
Dosarul se află acum pe rolul Tribunalului Prahova în faza de cameră preliminară. Magistratul care a fost desemnat să judece cauza consideră că rechizitoriul are mai multe lacune. În primul rând nu se menționează un interval de timp precis în care au fost comise faptele de care sunt acuzați cei patru inculpați. În al doilea rând nu a fost menționată calitatea procesuală a persoanelor care au fost amenințate sau cărora li s-au promis anumite lucruri. În mod normal acestea ar trebui să fie părți vătămate sau denunțători.
Judecătorul a mai reținut și că nu este indicată, de asemenea, perioada de timp în care s-ar fi săvârșit infracțiunea de divulgare a secretelor de stat. Din rechizitoriu ar fi fost omisă și descrierea actelor materiale ale infracțiunii de cercetare abuzivă în formă continuată pentru care au fost trimisi în judecată Ispas și Rădulescu.
Decizie crucială
Din cauza acestor neconcordanțe, judecătorul a decis să admită o parte dintre cererile și excepțiile invocate de inculpați. Procurorii de la DNA Ploiești au la dispoziție cinci zile să hotărască dacă mențin dispoziția de trimietre în judecată a inculpaților sau solicită restituirea dosarului.
„Admite în parte cererile și excepțiile invocate de inculpatii Ispas Constantin, Saghel Mihail Emanuel, Rădulescu Ionuț Adrian și Ristea Constantin Sebastian și în consecință: Constată competenta materială și teritorială a Tribunalului Prahova în solutionarea cauzei. Constată neregularitatea rechizitoriului nr. 150/P/2014 din data de 16.12.2016 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Naționala Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești.
Dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Naționala Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești în vederea remedierii neregularităților constatate în actul de sesizare, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei“, se arată în decizia instanței, potrivit luju.ro.