Lovitură dură în justiţie pentru Pomohaci. S-a întâmplat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

pomohaci, inalta curte de casatie si justitie, cristian pomohaci

Cristian Pomohaci a primit o lovitură dură în justiţie săptămâna trecută, când magistraţii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins definitiv cererea de recurs în casație formulată de fostul preot ortodox.

Lovitură dură în justiţie pentru Pomohaci. La 8 decembrie 2020, acesta a formulat în o cerere de recurs în casație împotriva deciziei penale nr. 424/A din data de 23 octombrie 2020.

Este vorba despre decizia Curții de Apel Târgu Mureş-Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. La acea vreme, Pomohaci era condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală în formă continuată.

Cristian Pomohaci şi înțelegerea cu procurorii

Pomohaci primise condamnarea cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere după ce încheiase un acord de recunoaștere a vinovăției. Se întâmpla la 23 mai 2018. Atunci, fostul preot ajungea la o înţelegere cu procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ce prevedea acordul de recunoaștere a vinovăției? Interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice. De asemenea, Pomohaci nu avea voie să ocupe o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani.

În cei 2 ani, el trebuia să  se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta. Mai trebuia să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa. Totodată, trebuia să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşea 5 zile.

De asemenea, Cristian Pomohaci avea obligaţia să comunice schimbarea locului de muncă. În plus, trebuia să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Lovitură dură în justiţie pentru Pomohaci

Totodată, inculpatul Cristian Pomohaci nu putea părăsi teritoriul României fără acordul instanței. Acordul mai stabilea că Pomohaci urma să presteze 90 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

În acest context, dosarul și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Mureș. Totuşi, Cristian Pomohaci a atacat înțelegerea în instanță.

Mai departe, Curtea de Apel Târgu Mureș a desființat în parte hotărârea pronunțată de Tribunalul Mureș. A fost rejudecată cauza înlăturând, la cererea inculpatului, aplicarea față de acesta a obligației de a nu părăsi teritoriul României.

A fost menținută doar obligația de frecventare a unul sau mai multe programe de reintegrare socială.

Pomohaci, celebru pentru problemele din justiţie

Pomohaci a cauzat un prejudiciu în sumă totală de 136.572 lei. Suma de 114.687 lei reprezintă impozit pe venit, iar suma de 21.885 lei contribuția asigurărilor sociale de sănătate.

Cristian Pomohaci a fost acuzat de corupere de minori, dar faptele s-au prescris. El a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală în urma uriașului scandal sexual din 2017. Fostul preot a fost acuzat de coruperea sexuală a unor minori.

Ulterior, procurorii Parchetului General descopereau nereguli fiscale legate de averea impresionantă a acestuia. Dosarul cu privire la abuzul sexual al minorilor a fost clasat în decembrie 2018. S-a ajuns la această situaţie din cauza prescripției răspunderii penale.

scj.ro cristian.pomohaci

portal.just.ro