Evenimentul Zilei > Justitie > Lovitură devastatoare pentru un liberal de top. DNA l-a trimis în judecată – UPDATE
Lovitură devastatoare pentru un liberal de top. DNA l-a trimis în judecată – UPDATE

Lovitură devastatoare pentru un liberal de top. DNA l-a trimis în judecată – UPDATE

Primarul Timișoarei, liberalul Nicolae Robu, a fost trimis în judecată de DNA, alături de alți inculpați, în dosarul privind casele naționalizate, edilul fiind acuzat de procurori de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în formă continuată.

UPDATE – Primarul Timișoarei Nicolae Robu a transmis că este nevinovat, spunând că a semnat acele documente „dupa ce patru sau cinci semnături anterioare îmi garantau că totul este legal”.

„Toată viaţa mea am fost un om cinstit – ultracinstit!, dăruit 100% interesului public în toate asumările – 14 ani prorector, 8 ani rector – ultimii patru dintre aceştia, simultan şi senator -, 7,5 ani primar -, din fiecare poziţie lăsând în urma mea realizări pentru care stau cu fruntea sus în faţa oricui, realizări pentru care eu am muncit enorm, cu pasiune, chiar cu fanatism aş putea spune, plătindu-le cu viaţă din viaţa mea! Eu nu ştiu ce au făcut ceilalţi acuzaţi în dosar, un dosar în care este vorba despre sute de locuinţe, locuinţe foarte bune, majoritatea situate în centrul vechi al oraşului şi nici nu mă interesează, dar ştiu ce am făcut eu. Eu am semnat, după ce patru sau cinci semnături anterioare îmi garantau că totul este legal, contractele de vânzare-cumpărare către / de către chiriaşi pentru două locuinţe ultramodeste, deloc centrale – una de 25 mp, alta de 50 mp -, locuinţe a căror vânzare nu a fost decisă de mine, ci de o comisie specială, înfiinţată pe vremea precedentului primar. Acuza adusă este că vânzarea s-a făcut în baza Legii 112, care statuează un mod de calcul al preţului avantajos chiriaşului, în condiţiile în care o cerinţă de aplicabilitate a acestei legi nu ar fi fost respectată. După ce am fost chemat la DNA, le-am cerut explicaţii celor din comisie şi mi s-a spus că ei au decis vânzarea în baza unei hotărâri de dinainte de a fi eu primar”, se arată în comunicatul trimis de Nicolae Robu.

El mai spune că nu are nicio legătură cu prejudiciul estimat de DNA.

„Cu mine ca primar nu s-a retrocedat nicio clădire, nicio locuinţă, nici către clanuri, nici către neclanuri, nici în centru, nici la periferie, dimpotrivă, cu mine ca primar, au fost readuse în domeniul public, prin instanţă, trei clădiri spitaliceşti ultracentrale, ajunse la clanuri, precum şi, după câţiva ani de lupte grele, toate cele opt foste cinematografe – două ultracentrale-, ţinute în stand-by pentru a se pune mâna pe ele de către unii-alţii. Sunt cinstit 100%, aşa cum am mai declarat şi când pretind asta, mă pot uita în ochii oricui!”, a adăugat Robu.


„Au fost trimiși în judecată următorii inculpați, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați) respectiv în formă simplă (4 inculpați):

MIUȚ NICUȘOR-CONSTANTIN, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara (199 contracte)

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte)

COJOCARI IOAN, secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte)

ROBU NICOLAE, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (2 contracte)

DIACONU DAN-AUREL, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract)

STOIA TRAIAN-CONSTANTIN, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract)

STAIA MARTIN, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara (2 contracte)

VÎRLEA SIMONA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract)

IOVA GABRIELA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract)”, se arată într-un comunicat al Parchetului anticorupție, care precizează că sunt situații în care mai mulți inculpați au participat la încheierea aceluiași contract.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) au vândut, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.

Legea 112/1995 dădea dreptul chiriașilor statului din locuințele naționalizate în perioada regimului comunist să cumpere respectivele locuințe dacă aveau  contracte de închiriere și ocupau acele imobile la data intrării în vigoare a legii.

„Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane”, susține DNA.

Statul român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.  În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro).