Evenimentul Zilei > International > Lovitura de stat dejucată în Germania. Cinci persoane, acuzate pentru complot de răpirea unui ministru și răsturnare a guvernului
Lovitura de stat dejucată în Germania. Cinci persoane, acuzate pentru complot de răpirea unui ministru și răsturnare a guvernului

Lovitura de stat dejucată în Germania. Cinci persoane, acuzate pentru complot de răpirea unui ministru și răsturnare a guvernului

Procurorii germani au adus luni „acuzații de înaltă trădare” împotriva a cinci persoane care ar fi plănuit să-l răpească pe ministrul Sănătății. Grupul intenționa să-i ucidă gardienii pentru a răsturna Guvernul, a declarat Procurorul General al Germaniei.

Procurorii germani au acuzat „cinci suspecți de apartenență la un grup terorist pentru infracțiunea de înaltă trădare”. Gruparea se afla de mai mult timp în atenția poliției germane din cauza unor atacuri violente și a teoriilor conspiraționiste pe care le promovau. Procurorul general al Germaniei a declarat că grupul a plănuit să arunce în aer infrastructura energetică, să declanșeze condiții asemănătoare unui război civil și să răstoarne democrația.

Grupul intenționa să folosească un actor care să imite președintele

Doi dintre suspecți se confruntă cu acuzații suplimentare de pregătire a unui „act grav de violență periculos pentru stat”, în timp ce un altul se confruntă, de asemenea, cu o acuzație de finanțare a terorismului. Grupul intenționa să folosească un actor care să imite președintele sau cancelarul țării într-o transmisiune televizată în direct și să anunțe că guvernul federal a fost destituit și că constituția din 1871 este din nou în vigoare, se arată în rechizitoriu.

În decembrie anul trecut, mii de polițiști germani au efectuat o serie de raiduri în toată țara pentru a aresta extremiștii de dreapta din mișcarea „Reichsbürger”, care încercau să răstoarne guvernul printr-o lovitură de stat armată. Mișcarea, formată din neo-naziști, teoreticieni ai conspirației și susținători ai armelor, respinge constituția postbelică a Germaniei și solicită răsturnarea guvernului.

Membrii mișcării cred, de asemenea, că Germania este condusă de un așa-numit „stat profund”

Mișcarea s-a radicalizat din ce în ce mai mult în ultimii ani și este văzută ca o amenințare pentru securitate. Se crede că foști soldați se numără printre membrii grupării teroriste nou formate, așa că o cazarmă militară a fost percheziționată astăzi ca parte a represiunii împotriva mișcării.

Deținuții au format anul trecut „o organizație teroristă cu scopul de a răsturna actualul sistem de stat din Germania și de a-l înlocui cu un sistem propriu, care era deja în curs de înființare”, potrivit procurorilor germani. Suspecții știau că scopul lor nu poate fi atins decât prin mijloace militare și forță.

Ancheta asupra grupării și arestările membrilor de anul trecut a adus la descoperea un complot similar în decembrie, au declarat oficialii din domeniul securității.

Heinrich al XIII-lea, prinț de Reuss, implicat în mișcare

În acel caz, un aristocrat german în vârstă de 71 de ani, Heinrich al XIII-lea, prinț de Reuss, și alte 24 de persoane au fost arestate și acuzate că au complotat pentru a răsturna statul și a lua cu asalt clădirea parlamentului, cunoscută sub numele de Reichstag. Toți suspecții arestați în acest caz rămân în arest, în timp ce investigațiile continuă, unul dintre ei așteptând să fie extrădat din Italia, a declarat biroul procurorului.

Anchetatorii estimează că din acest grup care complota o lovitură de stat făceau parte aproximativ 50 de bărbați și femei. „Nu avem încă un nume pentru acest grup”, a declarat un purtător de cuvânt al Procuraturii federale.

Grupul de cinci suspecți inculpați luni – patru bărbați și o femeie – s-a format cel târziu la jumătatea lunii ianuarie a anului trecut, au declarat procurorii. Aceștia cred că este o ideologie modelată în mare parte de suspecta de sex feminin, numită Elisabeth R.

Grupul a făcut pregătiri concrete pentru a prelua puterea de stat în Germania, potrivit procuraturii. Suspecții Sven B., Thomas K. și Thomas O. s-au organizat într-o ramură militară, în timp ce Elisabeth R. și Michael H. au fost implicați într-o ramură administrativă, a precizat biroul procurorului, potrivit anews.com.