Nici ouăle nu puteau să facă excepție de la valul de scumpiri care face ravagii pe plan intern. Prețurile sunt în creștere, iar trendul ascendent pare că va continua și în perioada următoare. Totul se întâmplă chiar înaintea Sărbătorilor Pascale.
Prețul la ouă a crescut foarte mult și se va majora în continuare. Mai ales că cererea va crește în preajma Paștelui. În magazine, un ou a ajuns să se vână chiar și cu un leu, iar prețurile sunt mai mari dacă vorbim de cele ecologice. Fermierii au explicat că au fost nevoiți să crească prețurile din cauza scumpirii furajelor, curentului și gazelor.
Ouăle s-au scumpit, iar prețul ar putea să urce și mai mult până la Paște
Prețul cu care pleacă ouăle din fermele din România este de 40 de bani. Pe rafturile piețelor ajung însă să coste până la 80 de bani. În magazine, un ou este chiar mai scump și poate costa chiar mai mult de un leu.
Fermierii români au spus că încearcă să mențină prețurile cât mai scăzute, dar costurile uriașe ale furajelor și ale energiei le dau mari bătăi de cap.
„Prețul s-a dublat la cereale. E normal ca tot ce înseamnă produse alimentare să se scumpească la raft pentru că costurile s-au mărit față de acum 30-50 de zile”, a spus Valentin Popa, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor.
Carnea de miel va deveni un lux în această primăvară
De asemenea, fermierii estimează că un kilogram de carne de miel va costa chiar și dublu față de prețul obținut în prezent și cu 30% mai mult comparativ cu 2021. „S-au scumpit şi grâul, şi porumbul, şi furajele, toate s-au scumpit, motorină, benzină, toate au mărit preţurile. Preţul la carnea de miel va fi 40 şi 45 de lei tăiat, carcasă, şi în jur de 20 de lei la viaţă. Aşa preconizăm altfel nu o să putem să ne acoperim cheltuielile de peste iarnă”, au anticipat reprezentanții fermierilor.
Nici ouăle nu puteau să facă excepție de la valurile de scumpiri care s-au abătut peste România în ultima vreme. Pe fondul scumpirii energiei electrice, a gazelor naturale și a carburanților, s-a creat un efect de domino, care a atins toate sectoarele.
Războiul din Ucraina afectează economia mondială
În plus, războiul din Ucraina afectează economia mondială. Creșterile masive de prețuri pot fi observate mai ales în industria petrolieră. Barilul de țiței Brent a crescut luni la 115 dolari propulsat de posibilitatea unui embargo european asupra petrolului rusesc, potrivit AFP.
Barilul West Texas Intermediate (WTI), soiul american de referință, pentru livrare în aprilie, a crescut la 7,08%, la 112,12 dolari, depășind pragul de 110 dolari pentru prima dată în aproape două săptămâni.