Românii au primit o lovitură dură la începutul anului 2022. După ce mai mulți consumatori s-au plâns că nu au primit facturile, acum au avut parte de o adevărată lovitură. Majorarea prețului la energie și gaze a adus facturi duble. Consumatorii au de plătit sume colosale și se plâng de acest lucru: „În 2021 prețul gazului a crescut cu 65%”.
Liberalizarea pieței la energie și gaze nu aduce vești bune românilor. Din cauza creșterilor masive din ultima perioadă, facturile s-au dublat, iar consumatorii s-au trezit cu sume colosale de plată.
Potrivit experților, piața concurențială nu le-a oferit momentan niciun beneficiu consumatorilor. Scumpirile la gaze și energie a adus facturi uriașe, semn că liberalizarea a fost prost făcută.
„Factura de 1480 de lei este corespunzătoare unei cantități de 529 m cubi de gaz. Față de anul 2020 noi consumul îl avem același și m-am trezit cu această factură dublă. Am avut o scumpire la data de 1 iulie de aproximativ 11%, iar la nivel de octombrie încă o scumpire de 50%. Deci la nivelul anului 2021, prețul gazului a crescut cu 65%. Este foarte mult, dar sperăm să ne descurcăm”, spune doamna Elena Apetroaiei, un consumator care a trimis factură către Antena 3.
România nu este singura țară afectată de creșterile la energie și gaze
Întreaga Europă se confruntă cu creșteri masive la energie și gaze, fapt care a dus la majorări de preț în mai multe domenii, inclusiv în cel al producției. Aceste creșteri erau așteptate, susține experții, în contextul redresării economice post-COVID-19 și al relaxării restricțiilor de călătorie.
Mai mulți factori contribuie la creșterea prețurilor:
- creșterea fără precedent a prețurilor gazelor naturale pe piețele mondiale – cu peste 170 % de la începutul anului;
- iarna lungă, rece, care a dus la o mai mare utilizare a încălzirii, urmată de o vară lungă și toridă și de o utilizare mai frecventă a dispozitivelor de răcire, a intensificat cererea de energie;
- creșterea cererii de gaz natural lichefiat și, în consecință, majorarea prețului acestuia;
- creșterea consumului de gaze naturale în Asia ca urmare a redresării economice;
- tensiuni geopolitice tot mai accentuate.
Potrivit unor studii efectuate de experți, se pare prețul la energie și gaze va rămâne crescut până în primăvara lui 2022 sau poate chiar mai mult.