Din ce în ce mai mulți liberali semnează suspendarea președintelui Klaus Iohannis. În acest weekend, primarul PNL al unei comuni sucevene a semnat demersul inițiat de AUR. Edilul a făcut declarații șocante, menționând că, prin fapta sa, vrea să demonstreze tuturor că există democrație.
Scaunul președintelui României pare să se clatine din ce în ce mai mult. George Simion se laudă cu reușitele sale și susține că mai mulți liberali semnează pe listele de susținere a suspendării lui Klaus Iohannis. Unul dintre aceștia este Neculai Miron, primarul din Bosanci.
Edilul a adus critici dure la adresa președintelui, însă nu l-a uitat nici pe liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur. Dorind să își explice decizia de a semna suspendarea președintelui, edilul comunei sucevene susține că vrea să demonstreze tuturor că există democrație.
"Am vrut să dovedesc prin aceasta că Bosanci-ul nu este un fief al domnului Flutur, care a instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice post, orice funcţie la deconcentrate este ocupată cu şpagă în judeţul Suceava, aproape orice funcţie, deci nimic nu mişcă dacă nu este coordonat de dumnealui şi am vrut să arăt că la Bosanci este democraţie şi orice forţă politică este bine venită.
Deci de aceea am făcut o primire călduroasă domnului Simion şi domnului Georgescu ca să dăm un suflu nou de libertate, să fie respectate principiile fundamentale ale democraţiei, să putem intra la muncă liberi, să putem călători liberi, să putem cumpăra liberi. Ştiţi foarte bine sunt încă membru PNL.
Domnul Iohannis dintr-un apărător al democraţiei s-a transformat într-un apărător al penalilor", a declarat primarul Neculai Miron, citat de glasulsucevei.ro, scrie News.ro.
Neculai Miron ridică pe un piedestal liderii partidului AUR, susținând că aceștia sunt "patrioţi care luptă pentru poporul român", în timp ce "domnul Klaus Iohannis a vândut şi vinde austriecilor, nemţilor, alături de dumnealui era şi domnul Cioloş, care vindea francezilor, şi toate retailerurile, magazinele principale din ţară sunt cu mărfuri din export".
Liberalii care semnează suspendarea președintelui sunt excluși din partid
Bogdan Gheorghiu, vicepreședinte PNL, nu a putut rămâne indiferent la acțiunile lui Neculai Miron și cere excluderea edilului din partid. Acesta i-a reamintit colegului liberal că dezvoltarea localității s-a produs datorită implicării PNL.
"Am constatat încă o dată că Neculai Miron are un comportament care îl poziţionează la mare distanţă de Partidul Naţional Liberal.
Primarul localităţii Bosanci pare să uite că dezvoltarea localităţii se datorează implicării PNL atât la nivel guvernamental, cât şi la nivel judeţean. În calitate de vicepreşedinte al PNL am solicitat, în această seară (sâmbătă – n.r.), conducerii organizaţiei judeţene PNL Suceava, întrunirea de urgenţă a forului statutar al partidului cu propunerea de a declanşa procedura de excludere din partid a domnului Neculai Miron, primarul comunei Bosanci, judeţul Suceava”, a scris pe pagina de Facebook Bogdan Gheorghiu.
Cum poate fi suspendat președintele Klaus Iohannis
Potrivit Constituției, șeful statului poate fi suspendat din funcție prin votul Parlamentului și demis prin referendum. Procedura este prevăzută de articolul 95 din Constituție:
- (1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
- (2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
- (3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
Un alt articol al Constituției, articolul 98, prevede și cine va prelua conducerea în cazul în care președintele este suspendat:
- Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.