Comisia Europeană a aprobat preluarea activelor CEZ din România de către fondul MIRA. Pentru a fi finalizată, tranzacția mai are nevoie doar de aprobarea CSAT.
Luni, Comisia Europeană a aprobat preluarea de către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited a anumitor active care au legătură cu producţia şi distribuţia de electricitate din România, deţinute de grupul ceh CEZ, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Pentru ca acordul să fie finalizat, mai este nevoie de aprobarea din partea Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT).
„Comisia a ajuns la concluzia că această achiziţie nu ridică îngrijorări în ceea ce priveşte concurenţa, deoarece nu va produce nicio suprapunere a activităţilor companiilor”, se arată în comunicat.
Activele din România ale CEZ Group au fost vândute pe data de 23 octombrie
Anterior, în data de 23 octombrie 2020, CEZ Group a anunţat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Activele implicate în tranzacţie constau în şapte companii, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele - Cogealac.
CITEȘTE ȘI Când va fi autorizat cel de-al treilea vaccin anti-coronavirus. Presiunea este uriașă
Ondrej Safar, directorul general al CEZ România, estima că vânzarea operaţiunilor din România s-ar putea finaliza în prima jumătate a anului viitor, după obţinerea aprobărilor de la autoritatea de concurenţă de la Bruxelles şi de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). După această tranzacţie, grupul CEZ va rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie şi servicii energetice.
MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume şi este parte a Macquarie Group, o companie australiană care face parte din top 10, din punct de vedere al capitalizării de piaţă. În prezent, portofoliul său de investiţii cuprinde 12,4 GW de capacităţi de energie regenerabilă şi reţele de distribuţie a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii, scrie Agerpres.