Urnele funerare ale celor două personalităţi au fost repatriate.
Urnele funerare ale celor două mari personalităţi ale exilului românesc, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, au fost repatriate ieri, conform ultimei lor dorinţe, exprimată prin testament. Atât cele mai înalte oficialităţi ale statului, cât şi oameni simpli, dar admiratori ai celor două voci ale Europei Libere, au venit să le aducă celor doi un ultim omagiu.
Rămăşiţele pământeşti ale cuplului Lovinescu-Ierunca au sosit în ţară ieri, în jurul prânzului, aduse cu o aeronavă specială, şi, după un scurt ceremonial solemn, au fost transportate în foaierul Ateneului Român, locul în care aşteptau multe personalităţi ale societăţii româneşti. Soarta a vrut ca evenimentul „reîntoacerii“ celor doi în ţara natală să aibă loc într-o zi de Vinerea Mare, ziua chinurilor şi a morţii lui Iisus Hristos, lucru semnalat celor prezenţi de filosoful Horia-Roman Patapievici. Preşedintele s-a lăsat aşteptat
Aeronava specială a aterizat la Aeroportul „Henri Coandă“ din Capitală în jurul orei 12.10, după ce plecase de la Paris în jurul orei 9.00. În ea se aflau cei care au însoţit rămăşiţele pământeşti tot drumul de la Paris la Bucureşti: filosoful Gabriel Liiceanu împreună cu Mihnea Berindei. De altfel, cei doi au participat şi la ceremonialul religios desfăşurat joi la Biserica Română din Paris, care a fost urmat de incinerarea Monicăi Lovinescu.
La aeroport, urnele funerare ale celor doi au fost întâmpinate cu onoruri militare, primite din partea Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul. Din delegaţia de primire de la aeroport au făcut parte: Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), precum şi consilierii prezidenţiali Cătălin Avramescu şi Bogdan-Teodor Cazaban.
După acest scurt ceremonial, coloana oficială s-a pus în mişcare şi, în pofida traficului încărcat din zona de nord a oraşului, tipic pentru o vineri prepascală, a ajuns în faţa Ateneului Român fix la ora 13.00. Urnele celor doi au fost depuse în holul larg al prestigioasei instituţii de cultură, iar lumea a rămas tăcută, sobră şi interiorizată, în aşteptarea preşedintelui Băsescu.
Pe lângă cei enumeraţi mai sus, au fost prezenţi la Ateneu: preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, însoţit de doi dintre miniştrii săi de bază: Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, şi Adrian Iorgulescu, ministrul culturii şi cultelor. Dintre personalităţile culturale importante prezente la ceremonia de la Ateneu au făcut parte: scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan, Ion Vianu, actorul Ştefan Radoff, ziarista Tia Şerbănescu, editoarea Doina Uricariu, scriitoarea Doina Jela.
Discursurile comemorative au fost ţinute de Gabriel Liiceanu - cel care adusese urnele de la Paris, H.-R. Patapievici şi Traian Băsescu. Personalităţile prezente au semnat apoi în cartea de condoleanţe şi au lăsat locul, pentru a aduce un ultim omagiu, oamenilor simpli prezenţi în sală. De la ora 16.00, urnele au fost depuse la Casa Lovinescu, conform dorinţei testamentare a Monicăi Lovinescu. „THE TIMES“
„O ancoră de salvare“ În „The Times“ a apărut un articol care omagiază personalitatea marii dispărute prin cuvintele: „Vocea jurnalistului şi activistului pentru drepturile omului Monica Lovinescu, în transmisiunile sale radio de la Paris, din deceniile de după război, a devenit sinonimă cu libertatea şi a fost o ancoră de salvare pentru ascultătorii de după Cortina de Fier“. Ziariştii reamintesc faptul că Monica Lovinescu a fost bătută crunt la ordinele autorităţilor comuniste de la Bucureşti, iar mama sa, refuzând să cedeze şantajului Securităţii, a fost exterminată în închisorile regimului criminal.