Un nou studiu prezentat la întâlnirea anuală a Societății pentru Medicina Materno-Fetală din SUA a analizat efectele pe termen lung ale Covid-19 la persoanele însărcinate. Rezultatele arată că 9,3% dintre cele care au avut Covid când erau însărcinate au raportat simptome persistente după șase luni sau mai mult. Cercetătorii au identificat și factorii de risc pentru Long Covid, precum obezitatea, anxietatea, depresia și necesitatea de oxigen suplimentar.
Milioane de oameni se confruntă cu simptome Long COVID-19, la mult timp după infecțiile inițiale. Două studii noi, unul efectuat pe femei însărcinate și celălalt pe copiii, oferă o perspectivă mai clară asupra unei de sănătate pe care medicii spun că adesea trece sub radar.
Primul studiu spune că 1 din 10 persoane care au avut COVID când erau însărcinate vor dezvolta sechele și simptome pe termen lung. Rezultatele au fost publicate luni la întâlnirea anuală a Societății pentru Medicina Materno-Fetală din National Harbor, Maryland.
Simptomele Long-COVID, o problemă pentru viitoarele generații
Când pandemia de Covid-19 părea să fie o problemă încheiată, sechelele lăsate în urmă încă persistă. Long COVID afectează adulți și copii.
Dintre cele 1.503 persoane care erau însărcinate, 9,3% au raportat că au avut simptome vreme de șase luni sau mai mult după ce au fost infectate.
Cel mai frecvent simptom a fost o senzație de oboseală după o activitate fizică sau mentală ușoară. Unii au raportat și amețeli.
Femeile sunt cele mai afectate de Long-COVID
Procentul de persoane însărcinate cu Long COVID este mai mic comparativ cu proporția populației generale din SUA, indică unele cercetări. Estimările adulților care dezvoltă Long COVID variază între 2,5% și 25%.
Printre alte simptome semnalate se enumeră diminuarea simțurilor, scăderea dorinței și plăcierii sexuale și alte probleme, au spus experții.
Alte studii indică inflamația prelungită după infectarea cu COVID, sechele asupra creierului, plămânilor și rinichilor. Alte persoane obeze au dezvoltat nivel crescut de anxietate sau de depresie cronică.
Și persoanele vaccinate sunt afectate
Potrivit cercetătorilor, nu contează în ce trimestru s-a îmbolnăvit o persoană în cauză de Covid, nici statutul de vaccinare nu este un factor statistic semnificativ.
Mai mult de jumătate dintre cei cu Long COVID au fost vaccinați complet. Dar multe studii au constatat că vaccinarea reduce riscul de boală severă, ceea ce poate face Long COVID mai probabil.
Mii de persoane în vârstă încă mor de Covid-19, dar din cauza inflației, războaielor și alegerilor tensionate, sănătatea publică nu mai este o prioritate ca în 2020. Medicii raportează că au un număr mare de pacienți care au dificultăți în a-și plăti facturile, potrivit CNN.